eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Teherbe esne? Egyen sok jégkrémet!

A jégkrém és a zsíros tej javíthatja a termékenységet, míg a csökkentett zsírtartalmú élelmiszerek csökkentik a teherbe esés lehetőségét - derül ki egy kutatásból.

Növeli a peteérés elmaradásából fakadó meddőség lehetőségét, ha a termékeny korban lévő nők alacsony zsírtartalmú tejtermékeket fogyasztanak, egy kutatás szerint akár 85 százalékkal is. Ezzel szemben a zsírosabb ételek javítják a termékenységet 72 százalékkal.

Azoknál a nőknél, akik hetente legalább kétszer ettek jégkrémet, 38 százalékkal volt alacsonyabb a meddőség veszélye, mint azoknál, akik heti egynél ritkábban ettek ilyen édességet.

A kutatásban 18 ezer olyan 24 és 42 év közötti, termékeny nőt vizsgáltak, akik 1991 és 1999 között próbáltak teherbe esni.

"A nőknek meg kéne fontolniuk, hogy feladják a diétájukat. Például érdemes lenne az alacsony zsírtartalmú tejtermékek helyett magasabb zsírtartalmúakat fogyasztaniuk" - mondta a kutatást vezető Jorge Chavarro.

Az anyaságot veszélyeztetheti

A professzor lehetségesnek tartja, hogy ez a fajta diéta az oka annak, hogy egyre nő a meddő nők száma, azonban jelezte, hogy további felmérésekre lesz még szükség ennek bizonyítására.

A szakértők azonban figyelmeztetnek: úgy kell növelni a zsírban gazdagabb tejtermékek bevitelét, hogy közben az elfogyasztott telített zsírok teljes mennyisége nem növekszik.

Azt is tanácsolják, hogy amennyiben a nő megfogant, csökkentse a zsírosabb termékek fogyasztását, és inkább folytassa a diétát, hiszen így könnyebb szabályozni a telített zsírok és kalóriák bevitelét.

A csökkentett zsírtartalom egyébként hatással van a hormonszintre: míg az alacsonyabb zsírtartalmú tejhez adott proteinek visszafoghatják a peteérést, addig a zsírban gazdagabb tejtermékek nagyobb koncentrációban tartalmaznak ösztrogént, női nemi hormont, amely segíti az ovulációt.

Címlapról ajánljuk
Kínosan nagy zakót kapott a magyar válogatott Németországban
5-0

Kínosan nagy zakót kapott a magyar válogatott Németországban

A magyar válogatott az első félidő után még „csak” egygólos hátrányban volt Düsseldorfban a németek ellen, ám a második játékrészben súlyos vereségbe szaladt bele. A Nemzetek Ligája 2024–2025-ös kiírásának első fordulójában: Németország–Magyarország 5-0.

Támadás az elektromos autók ellen: minden autós fizessen

A megtett kilométerek után fizessenek az autósok – ezt akarja a brit kormánytól egy közlekedési témákra szakosodott civilszervezet, az úgynevezett „nettó zéró” klímacéllal összefüggésben. A Campaign for Better Transport (Kampány a jobb közlekedésért) nevű, 50 éve működő lobbicsoport először csak az elektromos kocsikat említette, de gyorsan módosította ajánlását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×