eur:
393.17
usd:
353.89
bux:
72415.44
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Itt az éttermi fekete lista!

Nyilvánosságra hozhatják a rosszminőségű termékek gyártóinak vagy az ételmérgezést okozó éttermeknek a nevét és címét - foglalt állást az adatvédelmi biztos. Péterfalvi Attila állásfoglalása szerint korrekt vizsgálat után a szabálysértők megnevezéséért senkit sem lehet elmarasztalni. Az ÁNTSZ honlapján augusztus 1-től olvasható a "fekete lista".

Eddig csak legfeljebb 100 ezer forintos bírságra számíthatott az étterem, kifőzde, vagy közétkeztető, amelynek ételétől megbetegedtek a fogyasztók.

Augusztus elsejétől változik a helyzet, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi szolgálat ugyanis nyilvánosságra hozza az előírásokat megszegő cégek nevét, címét, a megbetegedettek számát, és azt is, hogy mi okozta a fertőzést. A lista nem visszamenőleges érvényű, vagyis csak az augusztus elseje után megbüntetett cégek kerülnek fel.

A feketelistán egy évig szerepel a vállalkozás - ha azonban újabb szabálytalanságot követ el, akkor tovább lesz fönn az ÁNTSZ honlapján. A fogyasztóvédők által elmarasztalt cégeket eddig hiába szerette volna megismerni a közvélemény.

Eddig féltek a hatóságok

A hatóságok ugyanis nem szívesen hozták nyilvánosságra a neveket, mert attól tartottak, hogy például a tőkeerős vállalkozások, milliós pereket kezdenek ellenük - amire nekik nem lett volna fedezetük. A helyzeten az adatvédelmi biztos állásfoglalása változtatott.

Péterfalvi Attila az InfoRádiónak elmondta: júliusban tette közzé azt a dokumentumot, amely szerint a jelenlegi törvények alapján is minden adott a szabálytalankodó vállalkozások megnevezésére.

Az ombudsman arra kérte az illetékes minisztériumokat, hogy egyértelműbb szabályozást dolgozzanak ki. Péterfalvi Attila leszögezte, hogy az új törvény megalkotásáig is nyilvánosságra kell és lehet hozni a vétkesek nevét, mert ezt kívánja a fogyasztók érdeke is.

Az ÁNTSZ szóvivője hangsúlyozta, csak az augusztus elseje után talált visszásságokat közlik honlapjukon. Ritoók Emese az InfoRádiónak elmondta, évente 2-3 ezer ilyen esetre derül fény.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Putyin triumfált az ukrán hadsereg fölött, új külügyminisztere van Ukrajnának – Háborús híreink csütörtökön

Putyin triumfált az ukrán hadsereg fölött, új külügyminisztere van Ukrajnának – Háborús híreink csütörtökön

Csütörtökre virradóra a fehérorosz légierő megsemmisített két orosz Sahed drónt, amelyek beléptek Belarusz légterébe. Vlagyimir Putyin a Keleti Gazdasági Fórumon mondott csütörtöki beszédében kijelentette, kudarcot vallott Ukrajna kurszki offenzívája, amellyel az ukrán hadsereg csak saját magát gyengítette meg. Az orosz elnök szerint az orosz társadalom csak erősebb lett a támadás nyomán, az ukrán haderő viszont hamarosan elveszítheti harcképességét. Putyin egy ironikus megjegyzésében azt mondta, Kamala Harrist támogatja az amerikai elnökválasztáson. Az ukrán parlament jóváhagyta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter lemondását, utódja eddigi helyettese, Andrij Szibiha lett, akit már el is fogadott a törvényhozás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×