eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed

A dohányzás olyan, mint az orosz rulett

Elsősorban a dohányzás felelős az egyes társadalmi osztályok egészségi állapota közötti különbségekért - állípította meg friss nemzetközi felmérés.

A Lengyelországban, Angliában, Walesben, Kanadában és az Egyesült Államokban végzett vizsgálatok alapján a társadalmi helyezetet, a jövedelmeket és az iskolázottságot figyelembe véve is kétszer akorra eséllyel halnak meg idő előtt az alacsonyabb osztályokba tartozó férfiak, mint azok, akik feljebb állnak a társadalmi ranglétrán.

A felmérés szerint a várható élettartam közti különbség több mint felét a dohányzás okozza a társadalmi csoportok között. Az alacsonyabb életszínvonalon élők egészségi helyzetén egyértelműen a dohányzási mutatók csökkenése segítene a leghatékonyabban.

Egy angol rákkutató a dohányzást az orosz ruletthez hasonlította. Az egészségi egyenlőtlenségek csökkentése azon múlik, hogy minél több kevésbé kedvező helyzetben élőt le tudnak-e szoktatni a cigarettázáról - áll a felmérésben.

Címlapról ajánljuk
Az EU jövőjére is hatással lehetnek a vasárnapi németországi tartományi választások

Az EU jövőjére is hatással lehetnek a vasárnapi németországi tartományi választások

Reggel nyolc órakor megnyíltak a szavazóhelyiségek és megkezdődtek a parlamenti választások két németországi tartományban, Szászországban és Türingiában. Noha az egykori NDK-hoz tartozott keletnémet tartományokban helyi választásokról van szó, általános vélekedés szerint azok kimenetele hosszabb távon átrajzolhatja nemcsak Németország, de Európa politikai térképét is. Ebből kiindulva meghatározó a hagyományos pártok, illetve a velük szembenálló radikális jobb-, illetve baloldali pártok szereplése.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×