eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed

Mégsem veszélyes az ásványvíz?

Egészségre káros anyagokat találtak a németországi Heidelberg Egyetem kutatói a PET palackos ásványvizekben. A Magyar Ásványvíz Szövetség elnöke szerint a káros anyagok mennyisége jóval a megengedett érték alatt volt. A Hulladék Munkaszövetség elnöke szerint azonban van okunk aggódni.

Fehér Tibor, az ásványvíz szövetség elnöke szerint a kimutatott mennyiségben nincs egészségkárosító hatása az antimonnak.

Az anyag ugyanis a megengedett értéknél 15-20-szor alacsonyabb mennyiségben volt jelen a vizekben. Kis mennyiségben viszont nem árt, sőt az antimon egy gyógyszerészeti alapanyag.

A világon csaknem 3.000 fajta ásványvizet palackoznak, a kutatók viszont csak alig 50-et vizsgáltak meg. Ezekben is csak nyomokban találtak antimont.

Nem jelent kockázatot

Az InfoRádió kérdésére ugyanezt mondta az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet főosztályvezetője is. Hozzátette: az ásványvízben talált antimon mennyisége az egészségre semmilyen kockázatot nem jelent.

Sohár Pálné elmondta: nagyobb mennyiségben azonban az arzénmérgezéshez hasonló tüneteket produkál az anyag, például tüdőbetegséget okozhat.

Van okunk aggódni

A Hulladék Munkaszövetség alelnöke szerint azonban nincs még elegendő tapasztalatunk, amivel kizárhatnák, hogy a különböző élelmiszerek csomagolóanyagaiból az emberi szervezetbe jutó anyagok károsak lehetnek.

Nagy Tamás az InfoRádióban azt mondta: PET-palackokat 6-8 éve használ a csomagolóipar.

Úgy látja: van okunk aggódni, hiszen ásványvizet egyre nagyobb mennyiségben fogyasztanak az emberek. Azt pedig nem tudhatjuk, hogy a csomagolásból kioldott antimon más környezet- és egészségkárosító anyaggal együtt hosszú távon, akár több évtizeden át milyen hatással van a szervezetre.

Nagy Tamás hangsúlyozta: mivel egyre nagyobb a környezeti kockázat, a szénsavas üdítőket semleges csomagolóanyagba kellene palackozni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 31. 06:00
×
×
×
×