eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed

Sikeres őssejtkezelés Debrecenben

Sikeresek a debreceni őssejtkezelések. Az elmúlt években 50 vérképzőszervi és nyirokdaganatos betegnek adtak őssejtet, ezzel jelentősen javult az életminőségük.

A Debreceni Orvos- és Egészségtudományi Centrum transzplantációs részlegének vezetője az InfoRádióban azt mondta: a vérképzőszervi betegségben szenvedők csontvelőjében kóros fehérjéket termeltek a sejtek.

A betegek nagy dózisú kemoterápiás kezelést kaptak. Ezt nem élték volna túl, ám a beavatkozás előtt vénájukból őssejtet nyertek ki. Ezt kapták vissza a kezelés utáni napon, az őssejtek pedig képesek voltak regenerálni a betegek vérképzését.

A beavatkozás után három héttel már szinte teljesen normális volt a vérképzésük - közölte Kiss Attila.

Korábban őssejtet csak a csontvelőből tudtak nyerni, a bonyolult beavatkozás azonban kiváltható egy egyszerű vérvétellel.

A leukémiához hasonló kórban szenvedők két éven belül belehaltak volna a betegségbe, a kezelés azonban jelentősen növelte életkilátásaikat és életminőségüket is - mondta a hematológus professzor.

Még jobbak az életkilátásai azoknak a betegeknek, akik nyirokcsomó elváltozástól szenvedtek.

Szintén erőteljes kemoterápiás kezelést kaptak, amit az ő esetükben is a visszajuttatott őssejtek tettek lehetővé. Kiss Attila elmondta: ezek a betegek akár a foglalkozásukhoz is visszatérhetnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 31. 06:00
×
×
×
×