eur:
390.48
usd:
358.82
bux:
72940.89
2024. július 19. péntek Emília
HDR landscape of lake Balaton
Nyitókép: LIstvan/Getty Images

19 millióval rövidítették meg a balatoni strandolás közben

Strandolás közben hívták fel, majd órákon át vonalban maradva közel 19 millió forintot loptak el telefonos csalók egy keszthelyi nőtől – közölte a police.hu oldalon pénteken a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

A nő a Keszthelyi Rendőrkapitányságon tett bejelentést arról, hogy hétfő délelőtt, strandolás közben hívta fel valaki telefonon, aki banki ügyintézőnek adta ki magát. Azt mondta neki, hogy a bankszámláján adathalászatot, függőben lévő utalásokat észleltek, és ezt csak ő tudja visszavonni.

A csaló arra kérte a közben otthonába hazatérő áldozatát, hogy töltse le az AnyDesk alkalmazást, és olvassa vissza az SMS-ben kapott azonosítószámokat, hogy „megakadályozzák” a tranzakciót. Többször megszakított hívásokkal összesen hét órán keresztül volt vonalban az elkövető, miközben az utasításoknak eleget tevő sértettől közel 19 millió forintot csaltak ki.

A rendőrség közleménye kitér arra, hogy a folyamatos figyelemfelhívás ellenére az elmúlt időszakban is több hasonló eset történt. Az internetes átverések jellemzője, hogy a telefonálók banki ügyintézőként mutatkoztak be, közölve, hogy gyanús pénzmozgásokat látnak a számlájukon.

"Biztonsági okokra" hivatkozva rávették áldozataikat, hogy diktálják be bankkártyájuk számát, lejárati idejét, illetve a hátulján lévő CVC-kódot is. Az adatok megszerzését követően a csalók jogosulatlanul végeztek utalást a sértett bankszámlájáról.

A telefonálók jellemzően egy program telepítésére is kérik az áldozatokat, amellyel távoli hozzáférést biztosítanak maguknak az adott eszközhöz. A legtöbb esetben az AnyDesk vagy a TeamViewer applikációval a csalók már könnyen le tudják emelni a sértettek pénzét a bankszámlájukról.

Címlapról ajánljuk

Koi Tamás: a vállalati rendszergazdák legnagyobb rémálma vált valóra, hetekig tarthat a káosz

Egy informatikai hiba okoz tömeges leállásokat világszerte. Több országban repülőtereken, bankokban, kórházakban és a médiában is problémákat jelentettek. Egy kiberbiztonsági cég egyik frissítése okozta a hibát, a hatásai pedig napokig, sőt, akár hetekig is tarthatnak – mondta az InfoRádióban Koi Tamás, a HWSW informatikai szakportál újságírója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×