eur:
391.61
usd:
359.75
bux:
0
2024. július 16. kedd Valter
Man dressed in black with a balaclava on his head looking through car window and wondering how to break into this car. Car thief, car theft concept
Nyitókép: djedzura/Getty Images

Kiderült, hol dolgoznak most a hazai autótolvajok – mutatjuk a térképet

Hol történik a legtöbb kocsifeltörés és kocsilopás?

A novekedes.hu összeállítása szerint Magyarországon nem az jellemző, mint Londonban például, ahol a bűnözők alaposan felkészülnek egy-egy akcióra és ravasz trükkökkel viszik el a menő autócsodákat is. Nálunk a kocsik nagy részét azért tudják ellopni, mert a tulaj benne hagyja a slusszkulcsot, és rendszerint még az ajtót se kell feszegetni, mert az is nyitva van.

Az Egységes Nyomozóhatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztika (ENyÜBS) aktuális adatai szerint Magyarországon ebben az évben 406 alkalommal fordult elő, hogy valaki önkényesen vett el egy autót. Több mint az esetek tizede Pest megyében esett meg. A fővárosban pedig 30 ilyen bűntényt rögzítettek. De ezek csak a befejezett ügyek és csak a Btk.-ban „jármű önkényes elvételeként” nevesített esetek - vagyis azt amikor valaki jogtalanul használ egy kocsit -, és nincsenek benne a gépjárműlopások, amikor jogtalan eltulajdonításra kerül sor.

Alább a regisztrált gépkocsilopások és gépkocsi-feltörések rendőrségi statisztikája május 16. és június 16. között, térképre vetítve. Nem meglepő módon Budapest és környéke alaposan kilóg az átlagból.

Gépkocsilopás:

Forrás: police.hu
Forrás: police.hu

Gépkocsifeltörés:

Forrás: police.hu
Forrás: police.hu
Címlapról ajánljuk
Már nem behozzák, hanem itthon terjed a veszélyes vírus, lépni kell

Már nem behozzák, hanem itthon terjed a veszélyes vírus, lépni kell

A magyarok nyájimmunitása évtizedeken át védelmet nyújtott például a szamárköhögéssel szemben is, a környező országokban azonban fellazult az oltási fegyelem. Ráadásul nálunk is terjedőben van az oltásellenesség, ami azonban életveszélyes – figyelmeztet a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. A kötelező oltások fontosságára és a felnőttkori oltásismétlés lehetőségére Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ járványügyi főosztályának osztályvezetője is figyelmeztetett.

Fekete Rajmund: a merénylet felerősíti Donald Trump politikai erejét

A hétvégi támadás után hétfőn megerősített biztonsági intézkedések mellett kezdődött a csütörtökig tartó republikánus konvenció, ahol hivatalosan is elnökjelöltté választották Donald Trump korábbi amerikai elnököt. A merénylet utóhatásairól az InfoRádióban Fekete Rajmund Amerika-szakértő, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója beszélt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×