eur:
391.39
usd:
359.21
bux:
72730.44
2024. július 16. kedd Valter
Nyitókép: Chris Ryan/Getty Images

Zalában fogtak kínai embercsempészeket

Horvátországon keresztül csempészett tovább Olaszországba okmányok nélküli külföldieket az a két kínai férfi, aki ellen a Lenti Járási Ügyészség emelt vádat - közölte a a Zala Vármegyei Főügyészség szóvivője hétfőn.

Jánky Judit közlése szerint a két, Budapesten élő kínai állampolgár egy ismeretlenül maradt személy megbízása, illetve közvetítése alapján januárban vállalta, hogy külföldi állampolgárságú migránsokat csempészik át a horvát, a szlovén, illetve az osztrák államhatáron. Az embercsempészek személygépkocsikkal szállították Zágrábból Magyarországon át nyugat-európai célországba, elsődlegesen Olaszországba a migránsokat.

Az előre egyeztetett feladatmegosztás alapján az egyik vádlott a Horvátországból Magyarországra szállított embereket autójával a magyar-szlovén és a magyar-osztrák államhatárt illegálisan átlépve Olaszországba vitte, társa pedig "előfutóként" biztosította az embercsempészetet.

A két férfi január 3. és február 22. között összesen hét sikeres szállítást bonyolított le, alkalmanként három-hat külföldit átcsempészve Olaszországba, amiért utasonként száz eurót kaptak megbízójuktól. Mindketten tisztában voltak azzal, hogy az általuk szállított migránsok magyarországi belépésre jogosító útlevéllel, vízummal nem rendelkeznek.

A vádlottakat március 20-án éjszaka, Lentikápolna területén fogták el, majd a Zalaegerszegi Járásbíróság nyomozási bírája az egyik vádlottat letartóztatta, társa esetében pedig nyomkövetővel ellenőrzött bűnügyi felügyeletet rendelt el.

A Lenti Járási Ügyészség a két férfi ellen üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett embercsempészés bűntette miatt emelt vádat, a kényszerintézkedések fenntartása mellett börtönbüntetés kiszabását és kiutasítást indítványozva.

Címlapról ajánljuk

Kis-Benedek József: nem lennék meglepve, ha a merénylő nem magányos farkas lenne

A Donald Trump körül dolgozó biztonsági emberek jól reagáltak, de a távolabbi védelem hibázhatott, hogy fegyverrel a volt elnök közelébe kerülhetett a támadó – mondta el az InfoRádió Reggelinfó című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×