eur:
394.8
usd:
365.37
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Pixabay

Betörők mondták el, mely célpontokat kedvelik a legjobban

Évente 15 milliárd forintos kárt okoznak a betörők Magyarországon, ebből csak 3 százalék térül meg az áldozatok számára. Tanulmány készült, amelyben 139 bűnözővel beszélgettek.

A 40-es éveiben járó Kornél élete folyamán körülbelül 100 alkalommal követett el betörést, amelynek majdnem feléért kapott eddig 35 bírósági ítéletet, emiatt már 20 évet ült börtönben. Ez a személyes történet is szerepel abban a tanulmányban amelyet az OKRI jelentetett meg. A mintegy 200 oldalas Tolvaj-kulcs című elemzés a hazai betörések vizsgálja.

A 2008 és 2012 között, évente, átlag, nagyjából 43 ezer betöréses lopás történt és ezekkel 15 milliárd forint kárt okoztak az elkövetők. Ennek azonban csak 3 százaléka térült meg.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy kétpercenként történik Magyarországon vagyon elleni bűncselekmény, ebből minden hatodik betöréses lopás.

A tanulmány készítésekor 139 férfi fogvatartottal beszéltek. A legfiatalabb tizennyolc, a legidősebb hatvankét éves volt. A megkérdezettek 63 százalékának a legmagasabb iskolai végzettsége nyolc általános, az érettségizettek aránya pedig 9 százalék volt.

Ami érdekes, hogy

1999 és 2009 között jelentősen csökkent a százezer lakosra jutó betörések száma, majd 2010-től ismét lassú emelkedés indult.

Kiderült az is, hogy hazánkban egyre kevesebb elkövető felelős egyre több betörésért: 1999-ben egy betörő nagyjából hat és fél, 2012-ben már kilenc és fél betörést követett el a hivatalos, regisztrált adatok alapján.

A betörök félnek a lebukástól, attól, hogy meglátják, meghallják őket, ezért főleg olyan helyet választanak, ahol nincs érdemi közösség. Nem szeretik a panellakásokat, ahol "ha a hatodikon tüsszentenek, akkor a földszinten kívánnak rá mielőbbi jobbulást".

A fővárosban például a betörők elsődleges célpontjai a családi házak, míg a kisvárosokban ez az arány jelentősen mérséklődik.

A kártyás beléptetőrendszer, a többpontos acélzárak is távol tartják a betörőket. Ami szintén hatékony, az az időzített lámpa, ami egy üres lakás esetében is erősen azt sugallja, hogy otthon vagyunk.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Jó a hangulat, felfelé vették az irányt a tőzsdék

Jó a hangulat, felfelé vették az irányt a tőzsdék

Pozitív hangulatban telik a kereskedés az európai tőzsdéken, ezzel a régió piacai javítani tudnak a tegnapi eséshez képest. Ehhez képest az USA-ban sokkal visszafogottabb mozgásokat látunk annak ellenére, hogy a friss adatok a munkaerőpiac lassulását mutatták, ami jó hír lehet a Fed kamatvágása szempontjából. Nagyobb mozgásokra azonban nem kell ma számítani az USA-ban, hiszen a Függetlenség Napja miatt már ma is korábban zár a tőzsde, holnap pedig nem lesz kereskedés, tehát várhatóan kisebb volumenekre lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×