eur:
392.88
usd:
363.34
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Ezekről a számokról hívogatják a banki ügyfeleket az adathalászok

Már minden eszközt bevetnek, hogy megkaparintsák a bankok és közműcégek ügyfeleinek adatait, jelszavait, igen nehéz a védekezés, de még mindig vannak támpontok.

Levelet írt ügyfeleinek az Erste Bank, amelyből az adathalászatot megkísérlők tevékenységéből a korábbiaknál több is kiderül.

Túl azon, hogy a pénzintézet közli, hogy a korábbi napok-hetek intenzív próbálkozásai nem értek véget a mai napig, azt is jelzi, mit művelnek és milyen módszerekkel, eszközökkel.

  1. A csalók banki ügyintézőnek adják ki magukat.
  2. Magánszemélyeket hívogatnak.
  3. Ezekről a számokról próbálkoznak: 06-1-366-6666, 06-1-366-0000, 06-1-335-3355.
  4. Az elsődleges közlés, hogy a bank gyanús tranzakció miatt letiltotta a bankkártyát, a feloldáshoz bankkártyaadatokat kérnek.

Amit tenni kell ilyen helyzetben:

  • tilos ilyen típusú megkeresés esetén hozzáférést adni személyes informatikai eszközökhöz, mobiltelefonhoz, bankkártyához
  • ha adathalászoldalon vagy más csatornán (például mobiltelefont)
  • akit gyanús megkeresés ér, vegye fel a kapcsolatot a bankjával.

Az Erste azt is jelzi, hogy semmilyen személytelen csatornán – e-mail, SMS, telefon – nem kéri ügyfeleit arra, hogy adják meg a bankkártyaadatokat vagy bármilyen jelszót.

Egy héttel ezelőtt az OTP Bank ügyfelei jelezték tömegesen a pénzintézetnek, hogy valakik a bank nevével visszaélve kérték az adataikat, és a fent ismert telefonszámok egyikéről hívták őket vagy problémát jelző e-mailt kaptak.

Kisvártatva a rendőrség azt közölte, közműcégek nevében is zaklatják a lakosságot, és nagyon résen kell lenni. Kevéssel később egy eseten keresztül be is mutatta, hogyan járjon el, aki gyanakszik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×