eur:
393.77
usd:
364.67
bux:
71899.01
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Takarás nélküli fotó a berlini tömeggyilkosság új gyanúsítottjáról

A BBC újabb képet közöl a berlini merénylőről.

Új gyanúsítottja van a hétfő esti berlini kamionos merényletnek, az illető ellen a schengeni övezet egészére vonatkozó nem nyilvános körözést adtak ki kedden éjfélkor - jelentette be szerdán a német szövetségi belügyminiszter.

Thomas de Maiziere Berlinben a szövetségi parlament (Bundestag) belügyi bizottságának rendkívüli ülése után tett nyilatkozatában kiemelte: gyanúsítottról, és nem feltétlenül elkövetőről van szó.

Mint mondta, sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarja a gyanúsított kilétéről és idegenrendészeti státusáról megjelent híreket. Mindenről időben tájékoztatnak majd, de egyelőre "az a fontos, hogy megtaláljuk" az illetőt, és "az eredmény számít, nem pedig a spekulációk gyorsasága" - húzta alá.

Egybehangzó sajtójelentések szerint egy tunéziai származású elutasított menedékkérőről van szó, akit azért gyanúsítanak a merénylet elkövetésével, mert a kamion vezetőfülkéjéből előkerült az úgynevezett befogadott menedékjogi státusát igazoló papírja. A biztonsági körökre hivatkozó jelentések szerint a huszonéves férfi legalább négy személyazonosságot használ, és egy észak-rajna-vesztfáliai központú szalafista - radikális iszlamista - hálózat tagjai között tartják számon.

A BBC fotója itt látható.

A sajtóban Anis B. néven azonosított férfitől nem csupán a befogadott igazolvány került elő, hanem egy tárca is, amelyben az irat volt. Ezt a belügyi bizottság ülése után mondta újságíróknak a Bundestag szociáldemokrata frakciójának vezető belügyi szakpolitikusa, Burkhard Lischka. Ő is hangsúlyozta, hogy továbbra is bizonytalan, ki követte el a merényletet. Hozzátette, hogy a gyanúsított már az év elején a biztonsági szervek látókörébe került.

Közben Ralf Jäger észak-rajna-vesztfáliai belügyminiszter rendkívüli düsseldorfi tájékoztatóján a gyanúsított nevének említése nélkül elmondta, hogy az illetőt több német biztonsági szerv közveszélyes, radikális iszlamistaként tartotta számon. A tartományi és szövetségi hatóságok közös terrorelhárító központja (GTAZ) is foglalkozott ügyével, legutóbb novemberben, és az észak-rajna-vesztfáliai bűnügyi rendőrség kezdeményezésére a szövetségi legfőbb ügyészség súlyos, állam elleni bűncselekmény előkészítésének gyanúja miatt eljárást indított ellene.

Ralf Jäger a nyomozás érdekeire hivatkozva nem közölt részleteket az aktuális rendőrségi intézkedésekről, amelyek sajtóértesülések szerint a tartományát is érintik. Annak a kérdésnek a megválaszolását is elhárította, hogy megfigyelés alatt tartották-e a tunéziai férfit, és ha igen, akkor miként fordulhatott elő, hogy szem elől tévesztik.

A tartományi belügyminiszter elmondta: a gyanúsított 2015 júliusában érkezett Németországba menedékkérőként. Észak-Rajna-Vesztfáliában helyezték el. Több személyazonosságot használt és igen mobilis volt, felbukkant Baden-Württembergben is, és az idén február óta főleg Berlinben tartózkodott.

Menedékjogi kérelmét az idén júniusban elutasították, és azért nem tudták hazatoloncolni, mert nem voltak papírjai, a tunéziai hatóságok pedig sokáig vitatták, hogy az észak-afrikai ország állampolgára, és nem akarták pótolni az iratokat.

Új útlevele már csak a berlini merénylet után, éppen szerdán érkezett meg a német hatóságokhoz - mondta Ralf Jäger. "Ezt a fejleményt nem szeretném minősíteni" - jegyezte meg.

Hétfő este Berlin nyugati részének központjában, az egyik leghíresebb karácsonyi piacon egy kamion belegázolt a tömegbe, tizenketten meghaltak, csaknem félszázan megsérültek, többen súlyosan. A merénylet után röviddel szemtanúk leírása alapján őrizetbe vettek egy pakisztáni menedékkérőt, akit végül kedden szabadlábra helyeztek, mert bebizonyosodott, hogy nincs köze az ügyhöz.

Címlapról ajánljuk
Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót
"Nem álltak fenn az őrizetbe vétel feltételei"

Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót

A férfi ellen szerda reggel kábítószer birtoklása miatt indult büntetőeljárás, de szabadon engedték, éjszaka ellopott egy taxit, és tömegbalesetet okozott az Árpád hídon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×