eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Megdöbbentő, mit tesznek a borral

Százhúsz üveg Bandol bort érlelnek egy ládában negyven méterre a Földközi-tenger mélyén, a Cote d'Azur partjánál, így érlelik és fokozzák az ízjegyeit.

Mindez a több száz-, sőt akár ezeréves amforák, illetve a több évtizede - egyebek mellett az Északi-tengeren - a tengerbe süllyedt pezsgőspalackok felfedezésével kezdődött - magyarázta Jérome Vincent, a délkelet-franciaországi saint-mandrier-i nemzeti búváriskola igazgatója.

A türkiz színű tengerben nyugvó roncsokon nincsenek aranypénzek, vannak viszont palackok, amelyek közül több még a második világháború idején került oda. "Megkóstolták őket és igen finomnak találták" - mondta az igazgató.

A búvárok és a bandoli termőterület borgazdaságai 2016-ban döntöttek arról, hogy megfelelő helyet keresnek, ahol egyéves érlelés céljából eltemetik a provance-i borokat. A kutatás során rábukkantak a nemzeti tengerészet védelme alatt álló területre, az aknamentesítő búvárok gyakorlóhelyére.

Borszakértők szerint a "tenger alatti érlelés" révén "nagyban javíthatók az illatok és ízjegyek és másodlagos ízjegyek szabadulnak fel - magyarázta Jérome Vincent.

Százhúsz palackot a tenger mélyén helyeztek el, többet a tengerfenékben elásva, másik 120-at pedig pincében érleltek, hogy egy év elteltével összehasonlítsák őket.

"A víz alatt, ahol már nincsen oxigén, a bor tartósítási folyamata lassúbb" - mondta el Guillaume Tari bortermelő, a Bandol AOC nevű bor eredetvédő szervezetének elnöke, akinek a borai szintén részt vettek a kísérletben.

A tenger alatti érlelésre mindenfajta bor - vörös, fehér, rosé - alkalmas.

Húsz évvel ezelőtt az atlanti-óceáni Noirmoutier-sziget partjainál sancerre-i és pouilly-i borokat érleltek több hónapig osztrigatelepeken - mondta el az 1992-ben a világ legjobb sommelier-je címmel kitüntetett Philippe Faur-Brac, aki szerint a kísérlet eredményeként kivételesen ízgazdag palackok születtek. A mély vízben a bor megőrzi a savasságát, mert nincsen fény, nincs levegő, viszonylag hűs van és a hőmérséklet állandó - magyarázta.

Gisele Marguin sommelier mester a kóstoláskor azonban megjegyezte, hogy nem kellően hangsúlyozottak a másodlagos ízjegyek. A szakértő szerint hosszabb érlelésre lenne szükség.

A tenger alatti Bandol palackok egyelőre nem kerülnek forgalomba. Hasonló kísérleteket Bretagne-ban, illetve Délnyugat-Franciaországban is végeznek, de az eredményt titokban tartják.

A tengerben való elhelyezés, illetve a palackok épségének biztosításával kapcsolatos magas költségek miatt nagyon ritkák és drágák a tengerben érlelt borok - mondta el Faur-Brac. "Sok borász emlegeti, konyakkal és rummal is akarnak hasonló kísérletet végezni, de nagyon kevés borász vállalkozott eddig rá. Jelenleg gyakorlatilag lehetetlen ilyen bort vásárolni" - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 22. 16:09
×
×
×
×