eur:
400.22
usd:
369.26
bux:
74127.83
2024. október 18. péntek Lukács

Egyre népszerűbb a svájci "halálklinika"

Egyre többen választják az eutanáziát végző svájci központot, a Dignitast, ahol az orvosok a betegek kérésére segítik őket a halálba.

Az elmúlt tíz évben 868 ember halt meg a zürichi intézetben, több mint egyharmaduk, 335 beteg a legutóbbi három évben döntött úgy, hogy lemond az életéről.

Az önkéntes eutanáziát választók 85 százaléka külföldi, a britek különösen nagy számban jelentkeztek, 92-en. Jelenleg is közel hétszázan vannak kapcsolatban a sok vitát kiváltó szervezettel a szigetországból.

"Száz jelentkezőből 12 kap engedélyt, a többiek vagy várnak, vagy sohasem próbálkozhatnak újra az eutanáziával" - mondta a zürichi központ igazgatója, Ludwig Minelli.

A szervezet azért működhet, mert Svájcban szinte egyedüliként engedélyezik az eutanáziát, vagyis a beteg emberek halálba segítését. A nyolc éve működő Dignitast áprilisban sokan bírálták, mert állítólag héliummal teli műanyagzacskót adnak az életükről lemondóknak. Korábban az orvosok által felírt gyógyszerrel segítették halálba a betegeket.

Az állítások szerint ez sem mindig fájdalommentes eljárás: egy nő tavaly januárban a gyógyszerek bevétele után sűrűn kiáltott fel a fájdalomtól, kómába esett, és csak hosszú szenvedés után hunyt el. 2004-ben pedig egy férfi három napig volt kómában a szervezet klinikáján.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.18. péntek, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Hasítanak a magyar multimilliomosok – Mutatjuk, mennyi pénzük van

Hasítanak a magyar multimilliomosok – Mutatjuk, mennyi pénzük van

Az összességében még mindig kedvezőnek mondható piaci hangulat, az ügyfélszámla bővülése és a friss pénzek bevonzása a hazai privátbanki szolgáltatóknál kezelt vagyonra is pozitívan hatott. A Portfolio friss, Privátbanki Felmérése szerint szeptember végén a magyar gazdagok számlája új mérföldkövet tudhat maga mögött, a rajtuk lévő vagyon megközelítette a 11 ezermilliárd forintot. A legnagyobb vagyont továbbra is az OTP Private Banking kezeli, de voltak helycserék is a legnagyobb szolgáltatók sorában. Új szereplőként jött be mostani felmérésünkben az Apelso Wealth Management, amelynek egy főre jutó vagyonállománya egyből a második legmagasabb lett a listán.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×