eur:
397.9
usd:
359.42
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Eladó Szaddám "minden részletében pompás" luxushajója - nézze meg!

Tizenhét millió fontért kínálják eladásra azt a luxusjachtot, amelyet Szaddám Huszeinnek építtettek, és éveken át a tavaly kivégzett volt iraki elnök használta.

A csodahajót egy dán cég készítette 1981-ben a volt iraki diktátornak. Szaddám Huszein és társasága éveken át használta is a jachtot, bár azt végül sohasem szállították Irakba.

A jacht eredeti neve Kadiszija Szaddám volt, az i. e. 637-ben a perzsák felett aratott arab győzelem emlékére, de később átkeresztelték az Óceáni szellő névre.

A tervek szerint a luxushajó a szintén Szaddám Huszein tulajdonában lévő, de később felrobbantott Al Mansur nevű jacht "testvérhajója" volt. Szaddám Huszein vélhetően a szaúdi partoknál is horgonyoztatta a luxusjachtot.

A hajón a volt iraki elnök és ismerősei igazán fényűző életet élhettek, ezt bizonyítja a jacht felszereltsége. A közel 90 méter hosszú hajót mahagóni, arany, ezüst és márvány díszíti, és a készítők szerint minden részletében pompás.

A fürdőszobákban aranyozott csapok találhatók, valamint szauna, jakuzzi, pingpong- és biliárdasztal segítette Szaddám Huszein és társasága pihenését. Szinte összes szoba televízióval van felszerelve.

A fedélzeten helikopter-leszálló is van, emellett egy mini klinika és színházterem is a tulajdonos rendelkezésére áll.

A Szaddám Huszeinnek készített luxushajót igyekeztek arab stílusban megépíteni, ilyenek a boltívek és a fafaragások, míg a szőnyegek arab városokban készültek. A hajón még egy imaszoba is volt.

A hajón 35 fős legénység teljesített szolgálatot. A biztonságra is fokozottan ügyeltek: valamennyi üveg golyóálló anyagból készült, valamint volt egy külön raktár a gépfegyvereknek és a rakétáknak. Egy támadás esetén egy titkos ajtón egy mini tengeralattjáróval lehetett volna elmenekülni a hajóról. A gyártó cég az építőmunkásokkal szigorú titoktartási szerződést kötött.

Az Óceáni szellő jelenleg a nizzai partoknál áll, és a tulajdonos, egy brókercég 17 millió font (6 milliárd forint) körüli összegért kínálja eladásra.

Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×