eur:
397.07
usd:
356.56
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin

Ördögűzés: addig öntöttek vizet a nő torkába, amíg meg nem halt

Új-Zélandon egy maori ördögűző szertartás során meggyilkoltak egy nőt, egy fiatal lánynak pedig kiszúrták a szemét.

A 22 éves Janet Mosesnek több tucat rokona előtt szúrták ki a szemét és öntöttek le a torkán rengeteg vizet, hogy megszabadítsák az átoktól.

Az eset előzménye, hogy októberben Janet Moses testvére ellopott egy oroszlánt ábrázoló kőszobrot egy helyi kocsma elől.

A család idősebb tagjai szerint a lopás miatti büntetésként gonosz szellem szállta meg a gyengébb rokonok testét.

Az ördögűző szertartásra a család negyven tagja gyűlt össze, amelynek során az idősebbek mindegyikük szemébe néztek, hogy így bukkanjanak a szellem nyomára.

A maorik meggyőződése szerint annak a szemét ki kell szúrni, akit megszállt a gonosz, és vizet kell itatni vele.

A jelentések szerint Janet Mosest lefogták, majd arra kényszerítették, hogy több liter vizet megigyon. A nő a kínzások következtében életét vesztette.

A szertartás ezután is folytatódott, és a meggyilkolt nő tizennégy éves unokatestvérének is kiszúrták a szemét, látásáért még küzdenek az orvosok. A család öt másik tagját is alávetették a szertartásnak, de ők nem sérültek meg.

A rendőrség jogi és kulturális tanácsot kért az ügy kezeléséhez. Szakértők szerint az őseik hagyományait folytató őslakosok valószínűleg tudatában sem voltak annak, amit tesznek, és elragadtatták magukat.

A szertartás egyfajta társadalmi kontroll szerepét töltötte be a maorik társadalmában, a normák betartatásának eszköze volt.

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×