eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Hét év után engedték szabadon az ártatlanul elítélt férfit

Közel hét évet töltött börtönben a most 64 éves David Carrington-Jones, akit egy nővérpár megerőszakolása miatt ítéltek el tíz évre még 2000-ben. A férfit most azért engedték el, mert kiderült: egyik "áldozata" már több férfit ártatlanul megvádolt szexuális erőszakkal.

Hiába bizonygatta ártatlanságát 2000-ben az akkor 57 éves David Carrington-Jones, a brit bíróság nem hitt neki és tíz év börtönre ítélte az akkor 16 éves testvérpár, KJ és LJ megerőszakolásáért.

Hét év után azonban fordulat állt be az ügyében, amikor kiderült, hogy a nővérek egyikét, a jogi okokból csak nevének kezdőbetűivel említett KJ-t a rendőrség figyelmeztette, miután a most 23 éves nő hamisan nemi erőszakkal vádolta meg a mostohaapját - mert nem kedvelte.

Kiderült, hogy a nő korábban a bátyját és három másik férfit is megvádolt, köztük a vőlegényét és volt barátját. A rendőrség bizonyítékok hiányában és a vallomások ellentmondásossága miatt egyik esetben sem indított vizsgálatot.

A "mérsékelt tanulási nehézségekkel" küzdő KJ később beismerte a rendőrségnek, hogy legkevesebb két ügyben félrevezette őket.

Közösen találták ki?

Bár a bíró szerint arra nincs bizonyíték, hogy a testvérpár másik tagja, LJ is hazudott a rendőröknek, úgy vélte, nagy az esélye annak, hogy a nővérek "összedugták a fejüket és kitaláltak egy történetet", ezért a bizonyítékok nem meggyőzőek, így semmisnek kell nyilvánítani őket.

A bíró egyúttal felhívta a figyelmet a hamis vádak veszélyére, különös tekintettel a nemi erőszakra, amelynek éppen visszataszító volta miatt nagyon súlyos következményei vannak a vádlottra nézve.

Az augusztusban hat év és nyolc hónap letöltése után kiengedett David Carrington-Jones azt mondta: nagyon megkönnyebbült. "Tisztában voltam azzal, hogy nem engednek ki idő előtt, hacsak el nem ismerem a hamis vádakat. Én azonban ragaszkodtam a magam igazához, aminek eredményeként öt év után, 2005 decemberében is megtagadták a feltételes szabadlábra helyezésemet és ugyanez megismétlődött tavaly év végén is" - jelentette ki.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 22. 16:09
×
×
×
×