eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Műholddal kommunikálnak a kongói bennszülöttek

Műholdas helyzetmeghatározót használnak a kongói pigmeusok, hogy megvédjék szent helyeiket a fakitermelő cégek buldózereitől.

A bennszülöttek nem ismerik a térképet, a műholdas helyzetmeghatározó rendszer kezeléséhez azonban nincs szükség arra, hogy olvasni tudjanak. Amikor elérnek egy szent helyet, egyszerűen megérintik a GPS-berendezés egyik ikonját, az eszköz pedig jelet küld a műholdnak.

A koordinátákat ezután bejelölik azon a térképen, amelyet az egyik fakitermelő vállalat, a Congolaise Industrielle des Bois használ.

A cég kezdeményezése egyedülálló: két bennszülött törzs képviselőivel állnak kapcsolatban, mert fontosnak tartják, hogy megőrizzék, érintetlenül hagyják az őslakosok szent helyeit.

"Ez valószínűtlen szövetségnek tűnik, de dicséretes, hogy a vállalat figyelmet fordít az erdők fenntartható használatára, és elismerik a bennszülöttek jogait" - mondta a Tropical Forest Trust, a felelős erdőgazdaság megteremtéséért kampányoló szervezet vezetője.

Scott Poynton hozzátette: a törzsek tagjai úgy használják a GPS-berendezést, mint a gyerekek valami új számítógépes játékot.

"Lehet, hogy nem sok mindent ismernek fel egy hagyományos térképen, de gyorsan megértették, hogyan használják ezt az új technológiát" - mondta.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 22. 16:09
×
×
×
×