eur:
396.98
usd:
355.38
bux:
74510.83
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

A haláltábor őre volt a holokauszt-túlélő szomszédja

Az egykori náci tábori őr négy évig élet abban az amerikai, Arizona állambeli idősek otthonában, ahol a holokausztot túlélt Nathan Gasch is lakott. Az egykori SS-legényt, amikor kiderült, mi is volt egykori munkája, kiutasították az Egyesült Államokból.

Nathan Gasch hamar rájött, hogy új szomszédja, Martin Hartmann ki volt egykor, meglátta ugyanis a férfi szobája falán azt a képet, amelyen SS-egyenruhában pózolt. A túlélőt megdöbbentette a felismerés, mégsem jelentette fel az új lakót.

Nemrégiben azonban az Egyesült Államok igazságügyi minisztériumának háborús bűnösökkel foglalkozó osztálya (OSI) kétéves nyomozás után kiderítette, mivel is foglalkozott a II. világháború idején a most 88 éves Martin Hartmann, akit augusztusban múltja miatt megfosztottak amerikai állampolgárságától és kiutasítottak az országból.

Önként vállalta a feladatot

A férfi a háború alatt az SS halálfejes osztagában szolgált a sachsenhauseni koncentrációs táborban, ahol tízezrek haltak meg és váltak tudományos kísérletek, kínzások áldozatává.

Az egykori SS-legény 1955 óta rejtegette múltját, azóta, hogy az Egyesült Államokba érkezett. 1961-ben állampolgárságot kapott, majd megnősült. Felesége, Ellen azt állítja, nem tudta, mivel foglalkozott a férje a világháború idején.

Önként jeletkezett az SS-be

"Martin Hartmann és az SS halálfejes osztagának többi tagja kétségtelenül bűnrészes volt azokban a brutális bűntettekben, amelyeket a náci koncertrációs táborokban elkövettek" - mondta az OSI vezetője, Eli Rosenbaum.

A nyomozás során kiderült, hogy a férfi önként jelentkezett a feladatra 1943-ban, így nem kellett frontszolgálatra mennie. Sosem kérte, hogy áthelyezzék, holott a tábor őreként ezt megtehette volna.

Beismerte

Augusztusban Martin Hartmann beismerte, hogy az SS fegyveres alakulatában szolgált, és személyesen is segédkezett a zsidóüldözésben. Beleegyezett, hogy elhagyja az Egyesült Államokat, és soha többé nem tér vissza.

Az idősek otthonában értetlenséggel fogadták hirtelen távozását. A legjobban éppen Nathan Gasch lepődött meg, aki ugyancsak a sachenhauseni táborban raboskodott, bár nem abban az időszakban, amikor Martin Hartmann ott dolgozott.

Az egykori üldözött úgy véli, a volt SS-legény tudhatta, hogy koncentrációs táborban volt, hiszen bal karján még mindig látszik a tetovált szám, amellyel megjelölték a rabokat.

Címlapról ajánljuk
„Volt, amikor eltúloztuk a Covid-fenyegetést”

„Volt, amikor eltúloztuk a Covid-fenyegetést”

Eltúloztuk a Covid-fenyegetést – erről beszélt Anglia tiszti főorvosa a Nagy-Britanniában máig folyó pandémiavizsgálat során. Az ajánlások miatt szerinte például szívbetegek nem mentek kórházba.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Sikerül elkerülni a recessziót Amerikában? Erre kell most figyelni

Sikerül elkerülni a recessziót Amerikában? Erre kell most figyelni

Már meghallgatható a Portfolio Checklist pénteki adása. A műsor első részében azt elemeztük, hogy a második negyedéves amerikai GDP-adat hogyan hat az amerikai kamatokra és a részvénypiacokra, valamint hogy kell-e félni recessziótól a választások előtt álló országban. Vendégünk volt Cinkotai Norbert, a K&H Értékpapír vezető elemzője. A második blokkban a friss munkanélküliségi és foglalkoztatottsági adatokat beszéltük át Hornyák Józseffel, a Portfolio makroelemzőjével.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 22. 16:09
×
×
×
×