eur:
394.56
usd:
354.79
bux:
72685.08
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

@-nak neveznék fiukat a szülők

Különleges utónévért küzd sok kínai szülő, vannak, akik azt szeretnék, hogy gyermeküket az elektronikus levelezésből ismert @ karakternek nevezhessék. Nem csoda, hogy változtatni akarnak, Kínában a lakosság 87 százalékát ugyanis a 129 tradicionális név valamelyikével nevezték el.

Sok kínai szülő szembeszáll a hagyományos névadási rendszerrel: utálják, hogy mindössze 129 név közül választhatják ki, hogyan hívják születendő csemetéjüket.

Az ország nyelvészeti bizottságának egyik tagja, Li Juming fura példát hozott: egy család @-nak szerette volna elnevezni a gyermekét. Azzal érveltek, hogy a karakter neve kiejtve nagyon hasonlít a mandarinban használt kifejezéshez, amely annyit tesz 'szeretni (egy fiút)'.

Li Juming azt nem árulta el, hogy vajon a rendőrség - amely irányítója a névadásnak, hiszen ez a szervezet bocsátja ki a személyi igazolványokat - utasította-e vissza az gyereküket @-nak vagy más furcsaságnak elnevezni kívánó szülők kérvényét.

A kínai lakosság - körülbelül 1,3 milliárd ember - 87 százaléka a 129 tradicionális név valamelyikét kapta, a legnépszerűbb ezek közül a Li: csaknem 10 százalékot neveztek el így a szülei.

Magyarországon is egyre népszerűbbek a különleges nevek: egyre több kicsit neveznek Kevinnek, Vanesszának, Dzsenifernek vagy Cintiának, de anyakönyveztethető név a Mandula, a Málna, az Ajándék vagy az Eperke is.

Néhány évvel ezelőtt azonban az illetékes bizottság nem engedélyezte, hogy szülei hivatalosan is Dömperkének nevezzenek el egy kisfiút.

Címlapról ajánljuk

Drámai intézkedések az árvíz miatt a Dunakanyarban

Az árvízi vészhelyzetre való tekintettel ideiglenesen matrica nélkül, ingyenesen használhatják az M2-es autópályát az autósok – mondta az InfoRádióban a sződligeti polgármester. Juhász Béla arról is beszélt, hogy mintegy száz értelmileg sérült embert kell kitelepíteniük és a helyi általános iskola tornatermében elszállásolniuk, mert a külterületen található szociális otthon védelmét nem lehet biztosítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 11. 03:49
2024. szeptember 9. 09:10
×
×
×
×