eur:
394.46
usd:
354.52
bux:
72924.84
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Tűz pusztít a Hortobágyon

Tűz pusztít a Hortobágyon, Nádudvar közelében, a tűzoltók a legmagasabb veszélyességi fokozat mellett dolgoznak a Hajdú-Bihar megyei helyszínen szerda este - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Mintegy kétszáz hektáron égnek a legelők, a nádasos és a zsombékos területek, a tűz már elérte a Hortobágyi Nemzeti Park területét - mondta el Dobson Tibor.

A tűzoltóság az 5-ös, legmagasabb riasztási fokozat mellett vonultak ki; 15 tanyáról már kimentették az embereket és a háziállatokat.

Nádudvar közelében jelenleg 16 gépjárművel mintegy 70 tűzoltó próbálja megfékezni a lángokat, "nehéz és elhúzódó" oltásra kell számítani - tette hozzá a katasztrófavédelem szóvivője.

Este nyolc órára körülhatárolták a tűzoltók a tüzet, amely összesen 800 hektárt érint a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) területén - közölte Kerek László, a hajdú-bihari katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese. Tájékoztatása szerint az égő sás, nádas és gyep körülhatárolásán, oltásán, majd "lefeketítésén" szolnoki és Békés megyei tűzoltók is dolgoznak, és valószínűleg hajnalig maradnak a helyszínen.

A térségben 18-20 hodály, gazdasági épület van, amelyekből kimenekítették az állatokat. Embereket nem kellett menteni, személyi sérülés nem történt - tette hozzá Kerek László.

Sándor István, a HNP igazgatója az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a tűz nem okoz maradandó károkat a pusztai életközösségben. Emlékeztetett rá, hogy legutóbb 2002-ben volt hasonló nagyságú tűz a Hortobágyon.

Azt is elmondta, hogy eddigi információik szerint egy mezőgazdasági gép gyulladt ki, arról terjedt át a tűz a pusztára.

Címlapról ajánljuk

Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

A legfőbb cél, hogy az érkező árhullámot a töltések között tartsák a vízügyesek Győr-Moson-Sopron vármegyében – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivő-helyettese. Szegi Attila arról is beszélt, hogy az árvízi víztározók segítségével néhány deciméterrel alacsonyabb tetőző vízszintet lehet elérni ahhoz képest, mint ahol természetes körülmények között lenne.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 11. 03:49
2024. szeptember 9. 09:10
×
×
×
×