eur:
394.54
usd:
354.7
bux:
72913.19
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Elvis halott, a legenda él

Két nap múlva ismét százezrek indulnak majd zarándoklatra Elvis Presley egykori birtokára, a memphisi Gracelandbe, hogy leróják kegyeletüket a Király előtt halála harmincadik évfordulóján. Bár az énekes már rég nem él, emléke - úgy tűnik - nem halványul.

Sokaknak Elvis Presley úgy maradt meg, amilyennek késői éveiben láthatták: egy elhízott, beszívott alak strasszköves kezeslábasban.

A rock and roll királya azonban sokkal több volt ennél: Elvis Aaron Presley örökre megváltoztatta a populáris zenét.

"Elvis előtt nem volt semmi" - mondta egyszer John Lennon. Lehet, hogy ez egy kis túlzás, de való igaz, hogy a későbbi Király merített először a "faji zenéből", az afroamerikaiak zenei hagyományaiból, és azt úgy ültette át a popzenébe, hogy mindenkit elvarázsoljon.

"Olyan volt, mintha megjelent, és mindenki fülébe álmokat suttogott volna" - emlékezett vissza pályatársára Bruce Springsteen.

Voltak persze, akik nem fogadták kitörő örömmel a csípőjével tánc közben félreérthetetlen mozdulatokat tevő fiatal sztárt, akiben a fiatalság megrontóját, a hagyományos értékek lerombolóját látták.

"A zenéje szánalmas. Avasan szagló izgatószer" - kelt ki Elvis ellen Frank Sinatra, aki szerint Presley muzsikája csak negatív és ártalmas reakciókat vált ki a fiatalokból.

Többen felrótták azt is a fiatal csillagnak, hogy se a zeneíráshoz, se a zenéléshez nem ért, hangjával mégis megbabonázta közönségét.Elvis Presley tudta, miről beszél, amikor a Born in the Ghetto-t énekelte: a fiú hatalmas szegénységben született a mississippi Tupelo városában ikerbátyjával, Jesse Garonnal, aki holtan jött a világra.

A kis Elvis Aaron 12 éves korában kapta első gitárját, hat évvel később pedig csaknem négy dollárt fizetett, hogy feljátszhasson egy demót a Memphis Recording Studiosban. A felvétel később a Sun Records alapítója, Sam Phillips kezébe került, aki hamar rájött, mennyire sokat érhet "ez a fehér ember néger hanggal és négeres hangulattal".

A producer kalauzolta Elvist első éveiben, és megteremtette számára a lehetőséget, hogy listavezető slágereket készítsen.

Mikor az egyre népszerűbb zenész túl "nagy" lett a Sunnak, rekord összegű - 35 ezer dolláros - lemezszerződést kötött az RCA-val. Első itt kiadott dala, az 1956-os Heartbreak Hotel lett az első number one-száma.


Ugyanebben az évben elkészült az első Elvis-film, amelyet további 30 követett az évek során, és amely csak további sikereket hozott számára. Ez volt a Love Me Tender.

Bár rettegett tőle, hogy fantasztikus karrierének véget vet a katonai behívó, nem így történt. 1957 decemberétől a következő év márciusáig alapkiképzést kapott, majd Németországba vezényelték. 1960 márciusában szerelt le, és ott folytatta, ahol abbahagyta.Ebben segítségére volt új menedzsere, Tom Parker, aki számára azonban fontosabb volt a pénz, mint a minőség, és kegyetlenül kihasználta pártfogoltja tehetségét, amikor a Király egy sor, pocsék B-kategóriás film főszereplőjeként pózolt.

1968-ban Elvis úgy döntött, nem akar mindent éppen úgy csinálni, ahogyan Parker kéri: Comeback Special című műsorát a menedzser egy látványos karácsonyi showként képzelte el, az énekes azonban valami mozgalmasabbat szeretett volna. A műsor végül Tom Parker elképzelései szerint valósult meg, Elvis pedig nehezen viselte a dolgot, de végül óriási siker lett.


1969-ben a Király a színpadra is visszatért: több koncertet is adott Las Vegasban, majd Amerika-szerte, egyre nehezebben viselte azonban magánéleti problémáit. 1973-ban elvált, rászokott a serkentőkre és hízni kezdett. A rajongókat egyre jobban aggasztotta egészségi állapota.

Utolsó koncertjét 1977. június 27-én adta Indianapolisban. Éppen augusztus 17-én kezdődött volna újabb turnéja, ám 16-án gracelandi házának fürdőszobájában holtan találták. Az élete véget ért, az Elvis-legenda azonban csak ezután kezdett igazán kibontakozni.

Címlapról ajánljuk
Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

A legfőbb cél, hogy az érkező árhullámot a töltések között tartsák a vízügyesek Győr-Moson-Sopron vármegyében – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivő-helyettese. Szegi Attila arról is beszélt, hogy az árvízi víztározók segítségével néhány deciméterrel alacsonyabb tetőző vízszintet lehet elérni ahhoz képest, mint ahol természetes körülmények között lenne.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Mario Draghi, az Európai Bizottság különmegbízottja, az Európai Központi Bank korábbi elnöke az Európai Parlament előtt világos figyelmeztetést intézett az államszövetséghez: az Európai Uniónak sürgősen egy versenyképességi reformra van szüksége, különben súlyos következményekkel kell szembenéznie. Erősebb fellépést szorgalmaz Kínával szemben, elmélyíteni az EU integrációját a tőkepiaci unió létrehozásával, korlátozná az állami támogatásokat, egyszerűsítené az uniós szabályozást, miközben növelné az innovációba történő befektetéseket. Összességében számos olyan lépést sürget, amelyek a magyar kormány eddigi gazdaságpolitikájával ütköznek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 11. 03:49
2024. szeptember 9. 09:10
×
×
×
×