eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta

Partot ért a nagy kacsa armada első egysége

Elképzelhető, hogy partot ért a nagy gumikacsa armada első példánya Nagy-Britanniában. A játékot egy nyugdíjas tanárnő, Penny Harris találta a tengerparton, miközben kutyáját sétáltatta.

A brit szigetek felé 29 ezer gumikacsa tart. A játékszerek tizenöt évvel ezelőtt kerültek a vízbe, amikor az őket szállító konténer lezuhant egy teherhajóról.

A gumikacsák majdnem 30 ezer kilométert tettek meg ez idő alatt. A konténer az Északi-tengeren belefagyott egy jégtömbbe, megközelítette Grönlandot, és még az Egyesült Államok keleti partjának közelében is járt.

A játékokat Kínában gyártották, a rakomány 1992-ben indult el Hong Kongból az Egyesült Államok felé. Három konténer azonban út közben az óceánba zuhant. Közülük kettő hamarosan partot ért, egy azonban "világ körüli útra indult".

A tengeráramlások figyelembe vételével kiszámítható a rakomány útja, az elmúlt három évben azonban sehonnan nem érkezett hír, amely szerint bárki is látta volna. A kutatók szerint azonban a gumikacsák most a brit partok felé tartanak.

A játékot a kalandoknak köszönhetően sokan kezdték el gyűjteni, a történetből pedig már két mesekönyv is született. Sokak szerint a globális felmelegedés is jól érzékeltethető a segítségével.

Belefagyása egy jégtömbbe, majd kiolvadása, valamint a tengeráramlatoknak köszönhető mozgása és az abban beállt változások jól érzékeltetik ugyanis a klímaváltozást.

A kacsák annyira népszerűek lettek, hogy már az eBay-en is kereskedtek velük; volt olyan licitáló, akinek ezer fontot (362 ezer forintot) is megért gyűjteményének gyarapítása.

Penny Harris elmondta, hogy az általa talált gumikacsát barna algaréteg borította és kagylók tapadtak rá. A tanárnő elmondta: bízik abban, hogy a játékot gyártó cég megerősíti a lelet hitelességét.

Címlapról ajánljuk

Óránként 8 centi emelkedés - Így áll a Duna vasárnap délelőtt

Naponta egy métert emelkedik a Duna vízszintje, már most 4 méter fölött jár, a rekord 891 centi, a tetőzést pedig a hét második felére várják. A rakpartokat most felejtsük el, de a Margitsziget szerelmesei is kezdhetik áttervezni a hetet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Most érdemes kriptóba tenni a pénzünket?

Most érdemes kriptóba tenni a pénzünket?

A bitcoin mellett az altcoinok piacán is kivárást láthattunk az előző hetekben a tőzsdéken, mivel a befektetők továbbra is az amerikai elnökválasztással kapcsolatos eseményekre figyelnek. Ahogy azonban közeledünk a novemberi választáshoz, úgy válik egyre fontosabbá pozícionálni magukat a piaci szereplőknek a lehetséges kimenetelekre. A bitcoin kapcsán már láthattunk az utóbbi napokban 80 ezer és bőven 100 ezer dollár feletti célárakat is, van azonban egy másik token is, amely nagy rali előtt állhat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 11. 03:49
2024. szeptember 9. 09:10
×
×
×
×