eur:
395.3
usd:
356.35
bux:
72442.98
2024. szeptember 13. péntek Kornél

Hazudott a művész: nem volt ürülék a műalkotásban

A műgyűjtők hiszékenységére akarta felhívni a figyelmet Piero Manzoni azzal, hogy a saját fekáliájával töltött konzervdobozokat adta el művészi alkotásként a '60-as évek elején. Még a legnagyobb galériák is fizettek azért, hogy kaphassanak egyet a kilencven bádogdoboz közül, amelyekbe - mint kiderült - a művész nem ürüléket, hanem gipszet töltött.

A Tate, a brit kortárs képzőművészeti múzeum hét évvel ezelőtt 22.300 fontot (csaknem 8,4 millió forintot) fizetett a négyes sorszámú bádogdobozért, egyért a kilencvenből, amelyek mindegyikében - állítólag - 30 gramm található Piero Manzoni ürülékéből.

Az olasz művésszel együtt dolgozó Agostino Bonalumi elmondta: akkoriban lázadtak a művészet hagyományos formái ellen, Milánóban azonban az ötleteik nem találtak befogadóra.

"Piero azt mondta: ezek a milánói burzsoá barmok csak szart akarnak" - emlékezett vissza Agostino Bonalumi, aki elmondta: egy alkalommal Manzoni őt és társukat, Enrico Castellanit stúdiójába hívta, és megmutatott nekik egyet a dobozok közül, amelyen kicserélte a címkét. Az új felirat ez volt: "A művész ürüléke".

"Évtizedek óta sokan kérdezték, mi van valójában a dobozokban. Biztosíthatok mindenkit, hogy csak gipsz van bennük. Ha bárki szeretné ellenőrizni, csak tegye" - fűzte hozzá Agostino Bunalumi.

Piero Manzoni többször hangoztatta: reméli, hogy a bádogdobozok felrobbannak majd, és sokról az a hír járja, hogy valóban ez történt velük, ám egyik tulajdonosa sem árulta el, mit is talált a belsejében.

A Tate-é, a párizsi Pompidou Központé és a New York-i Museum of Modern Arté egyelőre ép.

A brit múzeum szóvivője úgy nyilatkozott: attól, hogy nem az van a dobozban, amit eredetileg hittek, az még mindig művészeti alkotás, és éppen a bizonytalanság teszi hihetetlenül humorossá a művet.

Piero Manzoni 29 éves korában hunyt el, az alkohol és a drogok végeztek vele.

Halála előtt még azt írta egy barátjának: "Ha a gyűjtők valami igazán bizalmas dolgot szeretnének, valami olyat, ami igazán személyes, ott van a művész saját szara."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.13. péntek, 18:00
Rasovszky Kristóf
olimpiai bajnok nyíltvízi úszó
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 11. 03:49
2024. szeptember 9. 09:10
×
×
×
×