eur:
400.98
usd:
365.63
bux:
73832.31
2024. október 7. hétfő Amália
Képviselők a Svédország NATO-hoz való csatlakozásáról szóló jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló javaslat szavazása után az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. február 26-án. A képviselők a döntést 188 igen szavazattal, 6 ellenszavazattal fogadták el.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Máris itt az első parlamenti "B-hét"

Napirend előtti felszólalásokkal, kérdésekkel és azonnali kérdésekkel folytatja a munkát hétfőn az Országgyűlés, a törvényhozás bizottságai pedig kedden és szerdán minisztereket hallgatnak meg.

Napirend előtti felszólalásokkal kezdődik az Országgyűlés plenáris ülése hétfőn délelőtt 11 órakor.

Ez egy úgynevezett B-hét a parlamentben, most tehát általános viták és határozathozatalok nem lesznek, kérdések és azonnali kérdések viszont igen.

A Fidesz-KDNP-sek a többek közt a nyári Erzsébet-táborok eredményeiről, valamint a dél-somogyi és a nyíregyházi térség fejlesztéseiről szeretnének többet megtudni. Az ellenzék egyebek mellett

  • a kórházi adósságállomány kezeléséről,
  • a drogfogyasztás elleni küzdelemről,
  • a készpénzhasználat jogának alkotmányos megerősítéséről,
  • a bankolás költségeiről,
  • az iskolabusz-hálózat hiányosságairól,
  • a meddőségi kezelések és a sürgősségi fogamzásgátlás állami támogatásáról,
  • a vidéki egészségügy problémáiról és
  • az elhagyott újszülöttek sorsáról

faggatja a kormány képviselőit.

Ez utóbbiról már volt szó a törvényhozásban. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára ezt mondta: "az elmúlt időkben valóban jóval több gyermek maradt bent a kórházakban, mert nem vitték haza a szüleik, mint a korábban. Fontos, hogy ők minél hamarabb egy olyan stabil környezetbe kerüljenek, tehát örökbefogadó szülőkhöz. Itt amit a legfontosabb tennünk, az az örökbefogadásnak a felgyorsítása, hiszen mi is tudjuk, hogy több mint ezer pár vár arra, hogy örökbe fogadhasson gyereket, emellett pedig a meddőség olyan probléma lassan, amellyel minden hetedik pár szembenéz. Éppen ezért nyújtottunk be egy olyan javaslatot, amelyik július elsejétől hatályba lépett, és el is indultak az első eljárások; hogy hat hétnyi kapcsolat nélküliség után ha a szülő nem kereste a gyerekével a kórházban a kapcsolatot, akkor a gyermek örökbefogadhatóvá válik. Bízunk benne, hogy így minél több gyerek minél hamarabb valóban szerető családi közegbe kerülhet, örökbefogadó szülőkhöz".

A plenáris ülés napirend utáni felszólalásokkal zárul.

A bizottságok kedden és szerdán megkezdik a miniszterek szokásos éves meghallgatását. Lantos Csaba energiaügyi miniszter a fenntartható fejlődés bizottságába és a gazdasági bizottságba kapott meghívást. Varga Mihály pénzügyminiszter a gazdasági, a költségvetési és a népjóléti bizottságban tart beszámolót. Az igazságügyi bizottság Tuzson Bence igazságügyi minisztert hallgatja meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Jóléti szintlépés jöhet, ha ki tudunk szakadni az uniós gazdaság halálos öleléséből

Jóléti szintlépés jöhet, ha ki tudunk szakadni az uniós gazdaság halálos öleléséből

A világ drámai gyorsasággal változik, és ha a változások irányát nem tudjuk befolyásolni, akkor a gyors alkalmazkodás marad lehetőségként. Tíz évvel ezelőtt az európai ember számára a migráció, a járvány, a háború vagy az energiaválság még a harmadik világra jellemző, egzotikusan csengő kifejezésnek számított. Mára viszont mindegyik végigsöpört Európán és az uniós bürokrácia mindegyikre helytelen, nem gyakorlatias, hanem ideológiai válaszokat adott (népességcsere kísérlete, elhibázott vakcinapolitika, energiasokk mélyítése, szankciós-, majd vámháború elindítása). Nem meglepő, hogy az európai elitek ma már temetik Európát. Mario Draghi volt olasz miniszterelnök lesújtó jelentést tett közzé az uniós versenyképességi lemaradásról, Emmanuel Macron francia elnök pedig azzal riogatott, hogy az unió hamarosan „meghalhat”. Az iparát elveszítő német gazdaságról lassan nincs mit írni, növekedésre egyelőre képtelen, a nyugati sajtó a napokban épp azt ünnepli, hogy e gazdaság maradékát példátlan felvásárlási lázban hordja szét a globális tőke – miközben a német autógyártók halasztják zöld átállási terveiket, gyáraikat bezárni kényszerülnek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×