eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
A megáradt Duna a Római-partnál Budapesten 2024. szeptember 20-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Elmondta a vízügy, mi okozza most a legnagyobb gondot

A figyelőszolgálatot ellátó vízügyesek szerepe és szaktudása most döntő fontosságú.

Lefelé halad a Dunán az árhullám, a legnagyobb gondot a nézelődők okozzák, akik hátráltatják a munkát, veszélyeztetik a töltéseket - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF). Lábatlan térségében jár a folyó tetőzése, a gátakat most extrém terhelés éri, a figyelőszolgálatot ellátó vízügyesek szerepe és szaktudása most döntő fontosságú.

A legnagyobb gondot a nézelődők okozzák, akik hátráltatják a munkát, veszélyeztetik a töltéseket, ezért az OVF a lakosság józan belátását és együttműködését kéri, és arra hívja fel a figyelmet, hogy senki ne menjen a védekezés helyszíneire, akinek nincs ott dolga.

A tájékoztatás szerint a korábbi esőzéseket okozó ciklon távozott a térségből, megszűnt a csapadék a vízgyűjtőkön, amennyi pedig még a jövő hét közepén valószínű, az az árhullámra már nem lesz hatással.

A Duna magyarországi szakaszán zajlik a lassú apadás, egyre lejjebb lévő településeknél tetőzik a folyó - közölték, hozzátéve, hogy csütörtök délelőtt még Nagybajcsnál, este Gönyűnél, péntek hajnalban pedig már Komáromnál érte el a csúcspontot az ottani vízállás.

Nagybajcsnál azóta már több mint 20 centimétert apadt a folyó, és a következő napokban is folytatódik ez a tendencia - ismertették. Magyarországon várhatóan a harmadfokot szinte mindenhol meghaladja majd a Dunán levonuló ár legmagasabb vízszintje a helyi vízmércékén, Esztergomban előreláthatólag pénteken napközben, Nagymarosnál pedig éjszaka tetőzik a folyó - közölték.

Kiemelték, hogy a vízállás Budapesten péntekre virradó éjjel meghaladta a harmadfok szintjét, a tetőzés a fővárosban szombaton napközben várható a harmadfok szintje fölött, 830-840 centiméter körül.

A Rábán Árpásig fokozat alatti, Győrben a harmadik fokozat szintje feletti tetőzésre lehet számítani a jövő hét elején. A Lajtán a szükségtározó megnyitásának köszönhetően Mosonmagyaróvárnál éjszaka 286 centiméteren, a valaha mért legmagasabb vízállástól körülbelül 30 centiméterrel alacsonyabban volt tetőzés - közölte az OVF.

A lassú és tartós áradás miatt a gátak a Dunakanyarban most kapják a legnagyobb terhelést, az ideiglenes védműveknek akkora nyomást kell kibírniuk, hogy bármikor előfordulhatnak váratlan jelenségek, mint a csurgás vagy a buzgár, amelyek veszélyeztetik a töltések stabilitását.

A vízügyesek szaktudása most döntő fontosságú - hangsúlyozták, hozzátéve, hogy munkatársaik állandó őrszolgálatot látnak el, és azonnal beavatkoznak, ha rendellenességet látnak.

Az OVF ismét nyomatékosan kéri a lakosságot, hogy ne bámészkodjanak a védekezés helyszínein, mert akadályozzák a munkát és veszélybe sodorják a gátakat, az ott dolgozókat és mindenkit. A támogatást, biztatást és törődést megköszönve arra hívták fel a figyelmet, hogy a közösségi oldalakra ne írjanak felajánlásokról, azt ott nem tudják kezelni. Adományokkal kapcsolatban a karitatív szervezeteket keressék, a lezárásokkal összefüggésben pedig az Útinformot.

Közleményükben azt kérték, hogy az úgynevezett árvízvonal telefonszámát csak vízügyi-árvízi információkért hívják. Homokzsáktöltő önkéntesekre már nincs szükség, a segítség aktuális módjairól az érintett önkormányzatok tudnak felvilágosítást adni.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×