eur:
396.17
usd:
354.43
bux:
74905.79
2024. szeptember 26. csütörtök Jusztina, Pál
Nyitókép: Facebook/Sződliget, ahol jó élni

Drámai intézkedések az árvíz miatt a Dunakanyarban, kitelepíthetnek egy szociális otthont

Az árvízi vészhelyzetre való tekintettel ideiglenesen matrica nélkül, ingyenesen használhatják az M2-es autópályát az autósok – mondta az InfoRádióban a sződligeti polgármester. Juhász Béla arról is beszélt, hogy mintegy száz értelmileg sérült embert kell kitelepíteniük és a helyi általános iskola tornatermében elszállásolniuk, mert a külterületen található szociális otthon védelmét nem lehet biztosítani. Közben a Demokratikus Koalíció azt kéri, hogy a fővárosban átmenetileg nyissák meg a személyautók előtt a Lánchidat.

Sződligeten valószínűleg csütörtökön kell majd lezárni a 2-es főutat a Duna rendkívül magas vízállása miatt. A Vác és Dunakeszi között fekvő településen csütörtöktől várhatóan jövő hétfőig tanítási szünet is lesz. A Pest vármegyei nagyközség polgármestere az InfoRádióban elmondta: a tervek szerint a 2-es főutat csütörtökön délben zárják le, onnantól kezdve csak az M2-esre vezető, kijelölt terelőúton tudnak majd haladni az arrafelé közlekedő autósok, ugyanakkor jó hír és nagy segítség az érintetteknek, hogy

ideiglenesen matrica nélkül, ingyenesen használhatják az M2-est.

Továbbá a Magyar Közút Zrt. konstruktív hozzáállásának köszönhetően az árvízi vészhelyzetre való tekintettel elhalasztják az M2-es autóút gödi csomópontjának szeptember 18-19-re tervezett lezárását.

Juhász Béla azt javasolja a térségben élőknek és a sződligeti vagy dunakanyari látogatást tervezőknek, hogy ha lehet, halasszák el utazásukat, és válasszanak későbbi időpontot. Mint mondta, vélhetően a Dunakanyar szinte teljes területén a 2-es úton fognak védekezni az árhullám ellen, ezért többek közt Verőcén, Kismaroson, Nagymaroson, valamint Zebegényben is lezárják a part menti utakat, vagyis nagyon nehézkes lesz az autóval való közlekedés a következő napokban a térségben. A polgármester úgy véli, legkorábban a jövő hét közepén rendeződhet a helyzet, amikor már remélhetőleg fel lehet szabadítani az utakat.

Sződliget külterületén található a Viktor Speciális Otthon elnevezésű intézmény, ahol mintegy száz értelmi fogyatékos felnőtt él felügyelet alatt. Juhász Béla azt mondta, jelen körülmények között nem tudják biztosítani ennek az intézménynek a biztonságát és védelmét, de megpróbálnak egy nyúlgátat építeni helyben. Ezzel talán valamennyire redukálhatók lesznek az anyagi károk.

Az érintett értelmi sérült embereket mindenképpen ki kell telepíteni, mert nincsenek biztonságban.

A nagyközségben van egy befogadóhely, a helyi általános iskola tornaterme, ahol körülbelül nyolcvan embert tudnak elszállásolni. Többek közt emiatt lesz tanítási szünet csütörtöktől hétfőig a helyi iskolában. Juhász Béla bízik benne, hogy a jövő héten már visszatérhetnek az intézménybe a szociális otthon lakói.

A polgármester jelezte: továbbra is várják az önkéntesek jelentkezését, ugyanis nagy szükség van a segítségre az árvízvédelmi munkálatokban. Mint fogalmazott, örömteli, hogy a helyiek összefogtak, több százan mozdultak meg, és azonnal lehetett rájuk számítani. Az önkéntesek kedden a Viktor Speciális Otthonban és környékén segíthetnek egészen este nyolc óráig. Az intézmény külterületen található, ahol 1,1 kilométeren 3-4 sorból álló gátat szeretnének felépíteni, és ebben kéri a sződligeti önkormányzat az önkéntesek segítségét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×