eur:
394.11
usd:
354.42
bux:
72750.5
2024. szeptember 16. hétfő Edit
Close-up Of A Human Hand Stopping The Wooden Blocks From Falling On House Model
Nyitókép: AndreyPopov/Getty Images

Terézváros lakossága döntött: nem az Airbnb-re!

A polgármester az eredmények láttán hangsúlyozta, az igen szavazatok többsége azt jelzi, a terézvárosiaknak többet ér otthonuk békéje, mint a kieső bevétel, fontos számukra, hogy a kerület visszaszerezze "lakó jellegét".

A rövid távú szálláskiadás tiltása mellett voksolt a terézvárosi szavazók többsége: az Airbnb-típusú szálláshelyek betiltásáról szóló ügydöntő szavazáson két hét alatt 6083 terézvárosi voksolt, 54 százalékuk, 3265-en szavaztak igennel, 2818-an pedig nemmel - közölte a helyhatóság.

Azt írták, 2026. január elsejétől nulla napban határozza meg a terézvárosi önkormányzat azoknak a napoknak a számát, melyeket rövid távú lakáskiadásra lehet használni a kerületi ingatlanpiacon.

A voksolás két héten át, szeptember 2-a és 15-e között zajlott online és offline is három helyszínen minden nap. A 20,52 százalékos részvételi arány jóval meghaladja a hasonló szavazások részvételét - írták.

Soproni Tamás (Momentum) polgármester a közleményben úgy fogalmazott, "a következő lépés az, hogy a képviselő-testület elé viszem a terézvárosiak akaratát, és rendeletet alkotunk döntésükről. Fontosnak tartom, hogy

a változtatás csak 2026. január 1-jén lép életbe, így a vállalkozásoknak lesz idejük felkészülni a változásra.

A kerületiek példát mutattak abból, hogyan lehet élni a demokratikus eszközökkel, és döntöttek arról, hogy milyen kerületben szeretnének élni".

Hangsúlyozta azt is, az igen szavazatok többsége azt jelzi, hogy a terézvárosiaknak többet ér otthonuk békéje, mint a kieső bevétel, fontos számukra, hogy a kerület visszaszerezze "lakó jellegét".

Fidesz: legyen országos!

Szentkirályi Alexandra, a Fidesz fővárosi elnöke a terézvárosi szavazásnak megfelelő szabályozást javasolna egész Budapesten, de akár országosan is. Szentkirályi Alexandra szerint a VI. kerületi lakosok döntése a fővárosiak jövőjét és az országos szabályozást is befolyásolhatja - írja az Index.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fecsketragédia: a magyarországi madarak tízezrei is elpusztulhatnak a hidegben

Fecsketragédia: a magyarországi madarak tízezrei is elpusztulhatnak a hidegben

A hideg, csapadékos idő beköszöntétől számított második nap második felében vagy a harmadik napon már képtelenek repülni a fecskék, mert a táplálékukat jelentő repülő rovarok eltűnnek – mondta az InfoRádióban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője. Orbán Zoltán azt tanácsolja, hogy legömbölyített végű csipesz segítségével leforrázott lisztkukaccal vagy nedves macskatáppal etessük meg a bajbajutott madarakat.

Magyarország aktiválta a válságelhárítási mechanizmust

Magyarország az Európai Unió (EU) Tanácsa soros elnökeként hétfőn aktiválta az uniós integrált válságelhárítási mechanizmust - jelentette be hétfőn Facebook oldalán az európai uniós ügyekért felelős miniszter. Bóka János tájékoztatása szerint ez lehetővé teszi, hogy a rendkívüli időjárási és árvízhelyzettel különösen súlyosan érintett közép-európai tagállamok koordinálják a védekezési feladatokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×