eur:
393.1
usd:
351.46
bux:
73315.37
2024. augusztus 27. kedd Gáspár
Nyitókép: Unsplash

Gemencen már bőgnek a szarvasok, szervezett túra keretében lehet őket meghallgatni

Bár a meleg elvileg visszavetheti a szarvasbikák nászidőszakát, Gemencen már elindult a szarvasbőgés. Az erdőben jelenleg még szabadon lehet túrázni, a közelgő vadászati szezon idején azonban korlátozásokra kell számítaniuk az erdőjáróknak. A Gemenc Zrt. a következő hétvégéken szarvasbőgés túrákat indít, amelyekre telefonon, e-mailben, vagy akár személyesen is lehet regisztrálni.

"A szarvasok nászidőszaka ősszel kezdődik. Hivatalosan szeptember 1-től indul a vadászati szezon, de a bőgés már ilyenkor, augusztus végén elindul, és a kollégákkal azt tapasztaljuk, hogy az első előbőgéseket már lehet hallani" – mondta Barabás Tamás erdészetvezető, a Gemenci Ökoturisztikai Központ vezetője az InfoRádióban.

A gímszarvas bikák a bőgéssel üzenik meg a vetélytársaiknak, hogy ott vannak egy területen, így főként az egymás közötti kommunikáció e hangadás célja. De bőgés a teheneknek is szól, amelyeknek a kegyeiért zajlik a küzdelem, nekik is jelzi a bika, hogy jelen van.

Barabás Tamás egyetért abban, hogy a szokásosnál nagyobb meleg valóban befolyásolja az állatokat és a szarvastehenek mozgását, biológiai ciklusát, ami tulajdonképpen beindítja a bőgést, kiváltja a bikákban a hangadást. Kedvező, ha már augusztus 20-a után elkezd hűlni a hőmérséklet, csapadékosabbá válik az időjárás. Jelenleg viszont azt lehet érzékelni, hogy bár szürkületkor már lehet hallani egy-egy hangot, de az elhúzódó forróság valóban hatással van a gím bikák kedvére.

Az Ökoturisztikai Központ vezetője szerint az is előfordulhat, hogy valaki akár váratlanul is hallhat szarvasbőgést, ha például a reggeli vagy esti órákban erdő környékén jár.

Az erdőgazdaság erdőlátogatási korlátozást fog elrendelni a szeptemberben kezdődő vadászidény időszakára: csak a kora délelőtti és kora délutáni órák között lehet az erdőben tartózkodni.

A Gemenc Zrt. éppen emiatt indít szarvasbőgés-túrákat, amelyek Pörbölyön, az Ökoturisztikai Központból indulnak. A túrák augusztus utolsó hetében pénteken és szombaton lesznek, ahogy szeptember első és második hétvégéjén is. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a túrák döntő többségén lehet is hallani a bikák bőgését - mondta.

Barabás Tamás leszögezte: a szarvasbőgés idején semmivel sem veszélyesebbek az állatok, mint bármikor máskor, nem látnak vetélytársat az emberben, alapvetően egymással vannak elfoglalva. A bikák főként arra figyelnek, hogy a vetélytársaikat hol találhatják meg, valamint hogy megvédjék a háremüket a betolakodóktól.

Sokkal inkább előfordulhat, hogy ha valaki az erdőben sétál, akkor egy bika átvág előtte egy nyiladékon vagy éppen másfelé figyel, és ilyenkor akár közelebbről is megfigyelhetővé válik.

Az erdészetvezető szerint a gemenci gímszarvasállomány világhírű, eddig a területen három világrekord trófea esett. A legutóbbi, az 1986-os karapancsai agancs a mai napig az országos listák első helyén áll, és a világranglistán is a harmadik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Átrendeződés az olajpiaci megállapodásokban, még az amerikai haditechnika is számít

Átrendeződés az olajpiaci megállapodásokban, még az amerikai haditechnika is számít

Szaúd-Arábia nem újította meg az Egyesült Államokkal 1974-ben kötött petrodollár-megállapodását, így a közel-keleti ország diverzifikálhatja kereskedelmi lehetőségeit, illetve más pénznemben is értékesíthet olajat, az amerikaiakkal való végleges üzleti szakításról azonban szó sincs – mondta az InfoRádióban a Klímapolitikai Intézet vezető kutatója.

Az osztrák kancellárnak kellett reagálnia az Ausztriában is fellángolt kitoloncolási kérdésre

A múlt heti, három halálos áldozatot és több súlyos sebesültet követelő, egy szíriai illegális menekült által végrehajtott németországi terrorcselekmény hullámai átcsaptak a szomszédos Ausztriára is. A sajtójelentések szerint nem sokkal a parlamenti választások előtt a menekültválság, illetve az illegális menekültek kitoloncolása foglalkoztatja leginkább az osztrák lakosságot is. Az ezzel kapcsolatos aggodalmakra reagált Karl Nehammer kancellár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.28. szerda, 18:00
Balogh Tamás
a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Hajózástörténeti Egyesületének elnöke
Kis pluszban zárt Amerika

Kis pluszban zárt Amerika

Gazdasági információk tekintetében ma érkzett a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntése, ahol a várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta az irányadó kamatot a jegybank monetáris tanácsa. Bár a tőzsdén nem volt különösebben markáns hatása a kamatdöntésnek, a devizapiacon már vannak izgalmak: erősödésbe kapcsolt a forint a vezető devizákkal szemben. Óvatos emelkedést láthatunk az európai tőzsdéken, a magyar piac azonban alulteljesít. Pedig vannak ma izgalmas sztorik a hazai tőzsdén: a Concorde megemelte az AutoWallis célárát, erre komoly ralival reagált az árfolyam, emellett kifejezetten nagy forgalom mellett emelkedik az Opus részvénye is, miután kiderült, hogy több nemzetközi indexbe is bekerültek az társaság papírjai. A tengerentúlon minimális emelkedéssel zártak a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×