eur:
393.76
usd:
352.68
bux:
73041.18
2024. augusztus 27. kedd Gáspár
fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Előbb kezdődik az almaszüret, kevesebb a termés a nagy meleg miatt

Korábban kezdődött a munka a hazai ültetvényeken.

Minden eddiginél korábban indulhat a szüret a hazai almaültetvényeken. Magyarország legnagyobb termesztőkörzetének számító Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében néhány feldolgozóüzem már megkezdte a léalma felvásárlását - írta közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB).

A szakmai szervezetek becslése szerint az idén az átlagosnál gyengébb termés várható, a belföldi étkezési és feldolgozóipari igényeket nem tudja fedezni a leszüretelt mennyiség.

Idén hozzávetőlegesen 150 ezer tonnával kevesebb almát takaríthatnak be a hazai ültetvényeken, mint tavaly. Az étkezési minőségű alma mennyisége a várakozások szerint 90-100 ezer tonna körül alakul majd, míg 220-240 ezer tonna lesz az ipari alma, jóllehet 110 ezer tonnára tehető a hazai étkezési alma piac, és 400 ezer tonna a feldolgozóipari kapacitás.

Az aszály és a hőség miatt a gyümölcsök mérete elmarad a szokásostól, így - főleg az eleve kisgyümölcsű fajtáknál - várhatóan kisebb lesz a méret, amit az étkezésialma-piacnak idén tolerálnia kell.

A ténylegesen betakarítható mennyiséget a szüreti időszak időjárása még - akár jelentősen - befolyásolhatja. Jó esetben a 350 ezer tonnát is meghaladhatja a termés, míg a legrosszabb forgatókönyv esetén a 300 ezer tonnát sem éri majd el a tényleges termésmennyiség - tették hozzá.

Jelentős terméskiesést okozott, hogy ebben az évben az időjárási károk szinte minden válfajával szembe kellett nézniük a gazdáknak. A szélsőséges csapadékeloszlás, a korán jött tavasz, majd a hirtelen lehűlés után a nyári száraz, hosszan tartó kánikula okozott gondokat.

Ismertették: Magyarországon 20 564 hektáron folyik almatermelés. Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok és Zala vármegyékben is termelnek almát az országban, a legfontosabb termesztőkörzetünk azonban továbbra is Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye, ahol összesen 15 136 hektár almaültetvény található.

A léalma ára a korábbinál kedvezőbben alakulhat: jelenleg kilogrammonként 75-80 forint a nettó felvásárlási ára, ami a tavalyi ár majdnem duplája. Az étkezési alma termelői ára is várhatóan 25-35 százalékkal nő.

A felmérés kitér arra is, hogy az egész EU-ban gyengébb a termés az átlagosnál: 11,5 millió tonna helyett 10,2 millió tonna várható. Az EU termelésének majdnem harmadát a lengyel alma adja, idén azonban akár másfél millió tonna termés is hiányozhat (3,2 millió tonnát várnak a 4,5 millió tonna helyett), ami minden bizonnyal a felvásárlási árakban is megmutatkozik majd.

Még mindig az Idared a meghatározó fajta Magyarországon. A fajtaválaszték igencsak széles, a Jonagold és az Idared mellett a Gala, a Golden Delicious, a Red Delicious is nagyon kedvelt. Az új fajták termesztése azonban új technológiákat és új területeket is igényel, sok korábbi ültetvény felújításra szorul - tették hozzá.

Az elemzés kitér arra is, hogy a beruházások megvalósítását ösztönözhetik az új európai uniós pályázatok. A KAP Stratégiai Terv keretében meghirdetett kertészeti ültetvénytelepítési pályázat mintegy 25 milliárd forintot meghaladó támogatási összeget biztosít az ágazatnak, míg a hűtőházak, üvegházak, fólia borítású növényházak, burgonyatárolók létesítésére további 50 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre.

Címlapról ajánljuk

Egészen merész javaslat is van a német menekültpolitika szigorítására

Kevesebb mint három hónappal a baden-württembergi Mannheim városában május utolsó napján történt, egy 29 éves rendőr halálát követelő késes merénylet után újabb, a mannheiminél is is kegyetlenebb merénylet történt az észak-rajna vesztfáliai Solingen városában. A mannhemi merénylet hullámai még le sem csillapodtak, sőt, a solingeni terror után még magasabbra csaptak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.27. kedd, 18:00
Koren Balázs
matematika tanár, a ProSuli szakmai vezetője
Történelmi csapást szenvedett Ukrajna, Orlivka elesett - Híreink az orosz-ukrán háborúról kedden

Történelmi csapást szenvedett Ukrajna, Orlivka elesett - Híreink az orosz-ukrán háborúról kedden

Hétfő reggel több mint kétszáz rakétát lőtt ki Oroszország Ukrajna energiaellátó infrastruktúrájára, a kár olyan súlyos, hogy kedd reggel még mindig nincs számos ukrán régióban áramszolgáltatás. A csapás a háború eddigi legsúlyosabbja. Kijev bejelentette azt is, hogy visszatérnek a civil lakosságnak fűtést és villanyt biztosító "sérthetetlenségi pontok." Kurszkban zajlik az orosz ellentámadás: orosz vezetők két falu visszafoglalását jelentették ma reggel. Kedd reggel újabb orosz rakétahullám érte Ukrajnát, de a támadás a hétfőinél kevésbé volt intenzív és kevesebb kárt is okozott. Délelőtt arról érkeztek hírek, hogy Belgorod megye is ukrán támadás alá került. A nap folyamán az orosz hadsereg elfoglalta Orlivkát, Pokrovszktól alig 10 kilométerre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 27. 11:40
×
×
×
×