eur:
393.89
usd:
353.55
bux:
72974.78
2024. augusztus 22. csütörtök Menyhért, Mirjam
Nyitókép: Pixabay.com

Itt a terv: több helyen is megmarad a kötelező munkaalkalmassági orvosi vizsgálat

Azt már hónapok óta tudni, hogy szeptemberrel kezdődően már nem lesz kötelező a munkaalkalmassági orvosi vizsgálat, ám néhány szakmánál megtartanák ezt a feltételt.

A kormány honlapján megjelent a Belügyminisztérium rendeletének tervezete arról, milyen foglalkozásoknál, munkaköröknél tartanák meg mégis kötelezőként a munkaalkalmassági orvosi vizsgálatot - vette észre a Telex. Az alkalmasság orvosi engedélyezésének folyamatán kívül a munkáltató is elrendelhetné az orvosi vizsgálatot a tervek szerint.

A társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetet augusztus 29-ig lehet véleményezni. A dokumentum melléklete számos munkakört felsorol, amelyeknél továbbra is kötelező lenne a foglalkozás-egészségügyi vizsgálat, alább néhányat válogattunk ki ezek közül. A pontos lita a fenti linken érhető el.

Fokozott baleseti veszély: bizonyos magasságokban, vagy a föld alatt végzett munkáknál; az ipari robbanóanyagokkal kapcsolatos munkáknál; erősáramú berendezéseken a feszültség közelében vagy veszélyes közelségben végzett munkák; feszültség alatti munkavégzéssel járó munkakörök (FAM); mozgó munkaeszközök, munkaeszközök mozgó elemei, haladó (mozgó) termékek, alapanyagok, félkész és késztermékek mellett vagy közelében végzett munka.

Terhelő munkahelyi klíma:

  • A munkahely melegnek minősül, ha a szabadtéri munkahelyen a napi középhőmérséklet legalább 1 napig meghaladja a 25 Celsius-fok és az országos tisztifőorvos a hőség miatt a figyelmeztetést vagy a hőségriasztást kiadta. Zárt térben: ha a munkahelyi klíma a munkahelyen a 24 Celsius-fokos hőérzetet (korrigált, effektív hőmérséklet) meghaladja.
  • A munkahely hidegnek minősül, ha a hőmérséklet a munkaidő 50 százalékánál hosszabb ideig, szabadtéri munkahelyen a +4 fokot, illetve zárttéri munkahelyen a +10 fokot nem éri el.

Ionizáló sugárzás

Mesterséges optikai sugárzás (pl. lézer)

Kémiai kóroki tényezőnek kitett munkakörök: Minden olyan munkahelyen, ahol a dolgozót veszélyes anyag és veszélyes keverék (ide értve a rákkeltő, mutagén és reprodukciót károsító anyagokat is) hatása érheti.

Járványügyi érdekből kiemelt munkakör: Egészségügyi intézményekben, csecsemő- és gyermekotthonokban, óvodákban, bölcsődékben az újszülöttek, koraszülöttek, csecsemő- és gyermekbetegek ellátásával kapcsolatos valamennyi munkakör; közfogyasztásra szánt élelmiszer (beleértve az ételt, italt) előállításával, valamint forgalmazásával (kivéve a csomagolt élelmiszerek és a nyers zöldség-gyümölcsfélék szállítását, tárolását) foglalkozó, továbbá ilyen munkahelyeken tisztítást, takarítást végző személy.

Tüdőfibrózist okozó poroknak vagy azbeszt ártalomnak kitett munkakörök: az építőipartól a mezőgazdaságig széles a skála.

Biológiai kóroki tényezőnek kitett munkakörök: egészségügyi és szociális ellátásban végzett munkák, beleértve az elkülönítő, valamint a kórbonctani részlegeket; klinikai, állatorvosi diagnosztikai laboratóriumokban végzett munkák; szennyvíztisztító berendezésekben, járható szelvényű szennyvízelvezető művekben végzett munkák; hulladék megsemmisítő, ártalmatlanító létesítményekben végzett munkák.

Éjszakai műszakban végzett munka: ide számít a 22:00 és 6:00 között teljesített munkavégzés.

Ezeken kívül kötelező lehet az munkaalkalmassági orvosi vizsgálat:

  • A zajos munkahelyeken, ahol a zaj a felső beavatkozási határértéket meghaladja.
  • Vibrációval járó munkahelyeken (helyileg ható és/vagy egész test) prevenciós határértéket meghaladó esetben.
  • Ahol kézi tehermozgatást végeznek 10 kg felett.

Mint a Telex felidézte, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes tavaly novemberben nyújtott be egy salátatörvény-javaslatot, melynek része volt a kötelező munkaalkalmassági vizsgálat megszüntetése. A szakszervezetek élesen elítélték a javaslatot. Álláspontjuk szerint minden munkakörben fenn kell tartani a kötelező foglalkozás-egészségügyi vizsgálatokat, hiszen még az irodai munkát végzők is számos kockázatnak vannak kitéve.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.22. csütörtök, 18:00
Prószéky Gábor
Széchenyi-díjas programtervező matematikus, a Nyelvtudományi Kutatóközpont főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×