eur:
397.73
usd:
364.64
bux:
70245.1
2024. augusztus 6. kedd Berta, Bettina
Hungarian money in the black wallet on a wooden background
Nyitókép: johan10/Getty Images

Továbbra sem kapnak fizetést az önkormányzati dolgozók Balmazújvárosban

Balmazújváros polgármestere a felelős azért, hogy nem kapnak fizetést az önkormányzati dolgozók a településen – közölte a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium.

Továbbra sem kapnak fizetést Balmazújváros polgármesteri hivatalának dolgozói, mert az önkormányzat testülete a jogszabályban megszabott határidőig nem alkotta meg sem az idei évi költségvetési rendeletét, sem a tavalyi zárszámadási rendeletet a kormányhivatal törvényességi felhívása ellenére sem. A mulasztás miatt jelenleg is a Kúria asztalán van az ügy.

Kedden ezért a város polgármestere és a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium előtt tart tiltakozó megmozdulást, és a tervek szerint egy petíciót is átadnak majd a minisztérium képviselőjének.

A tárca közleménye szerint hiába állítja Hegedüs Péter polgármester, hogy a Kúria kimondta: Balmazújvárosnak van jogszerűen elfogadott 2024. évi költségvetése, Magyarország legfőbb bírósági szerve még nem döntött ebben a kérdésben.

A probléma gyökere, hogy az önkormányzat a jogszabályban meghatározott március 15-i határidőig nem fogadta el a költségvetését, és nem sikerült szabályszerűen eleget tennie ennek a kötelezettségének a kormányhivatal törvényességi felhívása ellenére sem. Ezért a törvénysértésért indult az első eljárás a Kúrián Balmazújváros ügyében.

A hatályos jogszabályok szerint ugyanis, ha a helyi önkormányzat az adott évre március 15-ig nem fogadja el a költségvetését, illetve május 31-ig az előző költségvetési év zárszámadását, akkor a helyi önkormányzatot megillető előirányzat folyósítását felfüggesztik. Balmazújváros egyik határidőt sem tartotta be.

A minisztérium szerint Hegedüs Péter – a kúriai eljárás megindítása után – a képviselő-testület helyett egy személyben megalkotott ugyan egy költségvetési rendeletet, de ennek jogszerűsége és érvényessége kétséges. Annak megállapítására, hogy egy önkormányzati rendelet érvényes-e, sem a polgármesternek, sem a minisztériumnak nincs hatásköre, erre kizárólag a Kúria jogosult, ezért a kormányhivatal már hetekkel ezelőtt ezügyben is megkereste a legfőbb bírósági szervet, így már két kérdésben kell a Kúriának döntést hoznia. Fontos, hogy ameddig a Kúria nem határoz a beadványokról, település finanszírozását fel kell függeszteni. A polgármester minden ezzel ellentétes állítása valótlan – közölte a KTM.

A minisztérium tudomásul veszi a polgármesternek azt a döntését, hogy nem hajlandó a képviselő-testülettel együttműködni, jogszerűen megalkotni Balmazújváros költségvetését. A KTM azt ígéri, amint jogszerűen elfogadott költségvetése és zárszámadása lesz Balmazújvárosnak, a település visszamenőlegesen megkapja a nettó finanszírozását. Így történt ez a múlt évben is, amikor szintén nem tudott zárszámadást elfogadni az önkormányzat: a főispánnak kellett ezt megtennie helyette.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.06. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×