eur:
391.73
usd:
360.98
bux:
73326.48
2024. július 26. péntek Anikó, Anna
Hilarion volokolamszki metropolita, a Moszkvai Patriarchátus külügyi hivatalának vezetője az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson a budapesti Hungexpón 2021. szeptember 6-án.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Felfüggesztették Hilarion metropolitát

Bizottságot állított fel az Orosz Ortodox Egyház Szent Szinódusa a budapesti és magyarországi egyházmegye ügyeinek vizsgálatára, és az eljárás idejére felfüggesztette Hilarion (Alfejev) budapesti és magyarországi metropolita kormányzását.

Az orosz ortodox egyház honlapján csütörtökön megjelent zsinati jegyzőkönyv szerint Hilarion metropolitát felfüggesztették a zsinati bibliai és teológiai bizottsági elnöki, valamint a teológiai és teológiai oktatással foglalkozó zsinatközi jelenlét bizottságának elnöki tisztségével kapcsolatos teendői alól is.

A zsinat mindkét említett bizottság megbízott elnökévé Mefogyij (Zinkovszkij) jegorjevszki püspököt nevezte ki, a budapesti és magyarországi egyházmegye ideiglenes igazgatásával pedig Nyugat-Európa pátriárkai exarcháját, Nyesztor (Szirotenko) korszuni (herszoneszi) és nyugat-európai metropolitát bízta meg ideiglenesen.

A metropolitát szexuális zaklatásal vádolta meg volt személyi szolgája, a japán-orosz állampolgárságú Georgij Suzuki. Hilarion azt állítja, hogy – ahogy ő nevezte – Georgij mögött "egy nő áll, aki az anyjának nevezi magát", és aki megpróbálta megzsarolni a metropolitát, kártérítést követelve a fiának állítólag okozott erkölcsi kárért – írta korábban az Index. A lap hozzáteszi: a férfi George Suzuki néven szerepel a rendőrség körözési listáján, lopás miatt. Lapértesülések szerint a férfi több, Hilarion számára kellemetlen hang- és videófelvételt is készített róla, például az értékes óragyűjteményével kapcsolatban.

Az orosz ortodox egyház magyarországi egyházmegyéjének papsága levélben állt ki a szerintük megrágalmazott metropolita mellett.

Hilarion a 2022 júniusi budapesti kinevezéséig volokalamszki metropolita és a külső egyházi kapcsolatok osztályának elnöke volt az orosz ortodox egyháznál.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.26. péntek, 18:00
Sós Csaba
a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 26. 10:06
2024. július 26. 09:42
×
×
×
×