eur:
390.67
usd:
360
bux:
0
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
Nyitókép: Unsplash.com

Ha megállít a rendőr külföldön, ezt nagyon nem árt tudni

Mindig kérdés, hogy külföldi utazásokon az adott ország rendőrei milyen iratokat és kötelező tartozékokat kérhetnek számon az autósokon.

Elképzelhető, hogy a külföldi autós nyaralás alatt senki sem kérdezi, jogosultak vagyunk-e például vezetni a céges autót, vagy nem ellenőrzik, hogy megvan-e a kötelező biztosítás, vagy a láthatósági mellény. De ha mégis terítékre kerül a téma egy közúti ellenőrzésen, vagy egy balesetnél, akkor bizony komoly büntetésre is számíthat az, aki nem készült fel az adott országban elvárt okmányok és kötelező tartozékok témájában – hívja fel a frigyemet a kreszvaltozas.hu.

Mint olvasható, alapvető, hogy az útlevél vagy személyi igazolvány, jogosítvány, forgalmi engedély, a kötelező biztosítás meglétét igazoló „zöld kártya” (ez lekérhető utazás előtt a biztosítótól, aki vagy kiküldi postán, vagy nyomtatható változatban elektronikusan) legyen a sofőrnél, illetve ahol kell, ott határbiztosítás, céges autó esetén határátlépési engedély, utas biztosítás, és ha van akkor a casco biztosítás meglétét igazoló irat.

A legtöbb országnál szükséges

Az úgynevezett zöldkártya egy nemzetközi gépjármű-felelősségbiztosítási bizonylat, amelyet a biztosítók állítanak ki a biztosított számára a külföldön megkívánt kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási fedezet meglétének igazolására. A zöld kártya tehát a magyar kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás külföldre való kiterjesztését igazoló nyomtatvány. Külföldön éppúgy, mint belföldön, szükség van az autó érvényes biztosítási igazolására, amelyet a vezető köteles magánál tartani, legyen az lízingelt autó vagy saját gépkocsi.

Ugyanakkor a zöld kártya csak a Zöldkártya Rendszer tagországaiban igazolja a gépjármű-felelősségbiztosítási fedezetét, ha olyan országba utazunk, amely nincs benne ebben a listában, akkor az illető ország határán az ott előírt kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződést (ún. határbiztosítást) kell megkötni.

Aki az EU-n kívülre autózik lízingelt járművel, annak szüksége lesz egy igazolásra arról, hogy jogosan használja a járművet. Ennek formája a különböző flottakezelőknél eltérő lehet. Az engedélyben az alapadatokat kell megadni: az autó használó nevét, úti okmány számát, a jármű rendszámát, alvázszámát, a forgalmi engedély jogosultjának nevét, aláírását, céges autónál a cégszerű aláírást, és azt az időtartamot, amely alatt az országot a járművel elhagyhatja.

Kötelező tartozékok

Országonként változhat a kötelező tartozékok listája, de az alábbi elemeket nem érdemes kifelejteni:

  • fényvisszaverő mellény (utasonként, az utastérben elhelyezve);
  • elakadásjelző háromszög;
  • szonda (kötelező Franciaországban);
  • elsősegély-készlet;
  • izzókészlet – (egyes országokban kötelező).

Végül érdekességként megjegyzik, hogy egyes országokban a kézi tűzoltó készülék is kötelező.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 24. 07:57
×
×
×
×