eur:
391.13
usd:
358.9
bux:
72398.13
2024. július 16. kedd Valter
Blue military radar screen with grid coordinates and positioning. The scanner axis is spinning around the center and a detected object (plane or missile) is observed on the top half.
Nyitókép: Getty Images/Grace Maina

Speciális légtérfigyelő radart készít egy magyar cég

Felhasználói igényekre szabható légtérfigyelő radarberendezés fejlesztésébe kezd konzorciumi partnereivel a felügyeleti rendszerek tervezésével és gyártásával foglalkozó Pro Patria Electronics Mérnöki Fejlesztő és Szolgáltató Kft. - közölte a társaság.

A fejlesztés a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap által a Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek keretében biztosított 449 millió forintos támogatással valósul meg.

A honvédelmi, területvédelmi célokat szolgáló eszközöket fejlesztő és előállító cég közleményében azt írták, hogy a társaság - mint konzorciumvezető - a Dat-Golf Mérnöki Szolgáltató és Távközlési Kft.-vel, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel közösen fejlesztene ki újfajta réskitöltő radarberendezést. A fejlesztést indokolja, hogy napjainkban biztonsági szempontból egyre nagyobb problémát okoznak azok a területek, amelyek - például domborzati viszonyok miatt - ellenőrizetlenek maradnak a légtérfigyelő radarok számára - írták.

Az ellenőrizetlen területek a közlemény szerint azért nehezen megfigyelhetőek, mert a jelenleg többségében használt elsődleges felderítő berendezéseket nem az adott területekre optimalizálták, illetve a jelenleg használt réskitöltő rádiólokátorok - magas beszerzési költségük miatt - csak egy szűk réteg számára elérhetőek.

A konzorcium célja, hogy a fejlesztés eredményeként létrejövő speciális, feladatra optimalizált radarok segítségével javulhasson a leendő megrendelők felderítőképessége.

A megoldás eredményeként felhasználói igényekre szabható műszaki megoldás jön létre, így a vevők nem lesznek beszorítva olyan radarkategóriákba, amelyek az általuk meghatározott detektálási feladathoz képest túl nagynak vagy túl kicsinek bizonyulnának. A másik újdonság a meglévő radarokhoz képest, hogy a jelfeldolgozási láncban a mesterséges intelligenciának is szerep jut - emelték ki.

Az elképzelések szerint az új berendezés Magyarország keleti és déli határán kívül Európa keleti régiójának országaiban, valamint a Távol-Keleten és Afrikában teljesíthet majd szolgálatot.

A nyilvános cégadatok szerint a 2000-ben alapított, budapesti székhelyű, csaknem félszáz embert foglalkoztató Pro Patria Electronics Mérnöki Fejlesztő és Szolgáltató Kft. 2023-ban - felerészben exportra termelve - 6,617 milliárd forintos nettó árbevételt ért el 1,742 milliárd forint adózott eredmény mellett. Egy évvel korábban 4,33 millárdos bevétel mellett 758 millió forint veszteséggel zártak.

Címlapról ajánljuk
Olyan következik az EP életében, ami már rég nem volt

Olyan következik az EP életében, ami már rég nem volt

Kedden alakul meg az új Európai Parlament, ahol a plenáris ülés első napján a 720 képviselő elnököt és alelnököket választ. A legtöbb, 96 képviselőt Németország delegálhatta, a második Franciaország 81, a harmadik Olaszország 76 fővel. Magyarországról 21 képviselő vesz részt az EP munkájában.

Kötéssel a fülén, ikonikussá vált mozdulattal jelent meg Donald Trump – videó

A Republikánus Párt elnökjelöltje először mutatkozott nyilvánosan az ellene elkövetett merénylet óta.
VIDEÓ
Mélyrepülés és tartós válság - Egy emberként várta mindenki az ingatlanpiaci csodát

Mélyrepülés és tartós válság - Egy emberként várta mindenki az ingatlanpiaci csodát

Sokak számára nagy csalódást okozott 2011 az ingatlanpiacon, miután a válság harmadik évében még mindig nem volt nyoma a kilábalásnak. Minden abba az irányba mutatott, hogy továbbra sem érte el a mélypontot a piac: a lakásárak tovább csökkentek, a lakásépítések száma szabadesésben zuhant és az irodapiaci üresedés is nagyon magas szinten stagnált, miközben a finanszírozási feltételek sem javultak, és megszületett a következő év elején életbe lépett "plázastop" törvény. Nézzük, mi történt még 2011-ben, és miről szólt az akkori Property Investment Forum konferencia!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×