eur:
394.78
usd:
357.98
bux:
72282.1
2024. augusztus 18. vasárnap Ilona
fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.
Nyitókép: fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.

Életveszély a Rám-szakadékban – nagy változás jön

Akár heteken belül újra látogathatják a kirándulók a Dunakanyar térségének egyik legnépszerűbb természeti csodáját.

Áprilisban sziklaomlás következett be a Visegrádi-hegység közkedvelt szurdokában. Bár akkor szerencsére nem történt személyi sérülés, a balesetveszély elkerülése érdekében a Pilisi Parkerdő Zrt. ideiglenesen lezárta a Rám-szakadékot, majd geológiai és statikai vizsgálatot végeztettek el.

Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója a kemma.hu portálnak elmondta, hogy szakértőkkel folytattak egyeztetéseket arról, hogy mi okozhatta a sziklafal leválását. Kiderült az is, hogy egyrészt folyamatosan növekszik a látogatók száma – ami ezzel párhuzamosan erősödő emberi terhelést jelent a természetre nézve – másrészt a klímaváltozás is negatívan hat a szurdokra. Például az aszályos időszakokat követő felhőszakadások is elősegíthetik a Rám-szakadék kőfalainak további aprózódását. Éppen ezért a jövőben is előfordulhatnak hasonló sziklaomlások.

Az állami erdőgazdaság alpintechikát alkalmazó szakembereket bízott meg azzal, hogy felmérjék a szurdokban lévő sziklafal állapotát, ahol kell, ott pedig elvégzik a szükséges beavatkozásokat. Hamarosan befejeződik annak a lépcsőnek a kialakítása is, mellyel a túrázók kikerülhetik majd a legutóbbi sziklaomlás nyomán balesetveszélyessé vált szakaszt.

A Pilisi Parkerdő minden felületén igyekszik hangsúlyozni, hogy a kirándulók a saját felelősségükre látogatják az erdőket, szurdokokat. Ugyanakkor a Rám-szakadék bejáratánál egy új táblát is el fognak helyezni majd, mely felhívja a figyelmet a veszélyekre. Mindemellett azt is feltüntetik rajta, hogy a túrázók csak a kijelölt útvonalon haladhatnak, a szurdokot csak zárt lábbeliben lehet látogatni és arra kérnek mindenkit, hogy ne álljanak be a sziklafalak alá. Ezenkívül bemérték azokat a pontokat, ahol van térerő a Rám-szakadékban, így külön SOS pontként fogják jelölni, hogy hol lehet baj esetén telefonon keresztül segítséget hívni.

Címlapról ajánljuk
Jó szilvatermés várható idén, de az érzékenyebb fajták megaszalódnak a fán

Jó szilvatermés várható idén, de az érzékenyebb fajták megaszalódnak a fán

Az országosan jelentkező változékony időjárás okozta tavaszi fagykár és hideghatás következtében a megszokottnál nagyobb mértékű szilvahullás volt idén, ezzel együtt akár 50-60 ezer tonna is lehet a termés – mondta az InfoRádióban a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatója. Kelemen Péter ugyanakkor figyelmeztetett: ha tartósan marad az extrém meleg, a vártnál kevesebb szilvát takaríthatnak be a termelők.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.21. szerda, 18:00
Fekete Rajmund
történész, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója
A recessziós félelmek után mutatjuk, mire figyelnek a piacok

A recessziós félelmek után mutatjuk, mire figyelnek a piacok

A héten beérkezett amerikai reálgazdasági adatok eloszlatták a recessziós félelmeket, ami nagy megnyugvás a piac számára. Ugyanakkor van még egy veszély, ami a piacra leselkedik és eddig kevés szó esett róla mostanában. Ebben a cikkben megmutatjuk mire fognak a közeljövőben figyelni a piacok, és milyen lehetőségeket adódhatnak ezen a téren.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×