eur:
393.13
usd:
363.67
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Stég Balatonfenyves közelében 2019. november 22-én. A  jogszabály szerint a stégek október 31-ig maradhatnak a vízben, mert később balesetveszélyesek lehetnek, ha befagy a Balaton.
Nyitókép: MTI/Varga György

Váratlan fordulat a balatoni stégháborúban

Elcsitultak az indulatok, és többen maguk kezdtek szabálytalan bejáróik felszámolásába, igaz, az együttműködők olcsóbban megússzák.

Úgy tűnik egyre többen értik a szakemberek lényegre törő üzenetét: ha nincs nád, nincs Balaton, és ha felszabdalják a nádasokat szabálytalan bejárók, építmények százaival, akkor pusztulásnak indul a növény – derül ki a hirbalaton.hu körképéből.

Tavaly még vitáztak, fenyegetőztek is az érintettek, Balatonmáriafürdőn elszabadultak az indulatok a szabálytalan stégek felszámolásáról tartott lakossági tájékoztatón. Ehhez képest számít komoly fordulatnak, hogy a héten Balatonfűzfőn és Balatonkenesén zajló vízügyi akció már nem váltott ki hangos tiltakozást, hanem az érintettek jelentős hányada maga kezdett az illegális bejárók elbontásába. Annál is inkább, mert ha a vízügy bontja el, az sokkal többe kerül.

Sok vízparti ingatlantulajdonosnak fáj, és sok vitás helyzetet szül, hogy a szabálytalan, de hosszú évtizedek óta háborítatlanul használt, csinosított bejárókat, horgásztanyákat fel kell számolni, de ezek sem maradhatnak. A helyi portál információi szerint Balatonfűzfő és Balatonkenese partjainál mintegy száz stég rendelkezik engedéllyel, amelyeknek legalább 80 százaléka nem úgy, nem oda, és nem akkorára épült, mint amiről az engedélye szól.

A vízügy az újabb akciója előtt minden beazonosítható tulajdonost kiértesített, akik közül sokan maguk kezdték elbontani a szabálytalan építményeiket. Aki haladékot kér, az kap, aki nem, annak sorra bontják a bejáróit Balatonfűzfőtől a Balatonkenesei kikötő környékéig.

Újdonság, hogy a vízügy kezdeményezésére az illetékes hatóság hozzájárult Balatonmáriafürdőn és Balatonfenyvesen, hogy egyes tóparti utcavégeken, bizonyos „nádasbarát” feltételekkel fennmaradhasson mintegy 30 közösségi bejáró, így 180 méterenként fürdőzhessenek a környéken élők, nyaralók ott is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×