eur:
394.85
usd:
367.57
bux:
0
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes beszédet mond az állami kitüntetések és a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjak átadóünnepségén az államalapítás és államalapító Szent István király ünnepe alkalmából a Hagyományok Házában 2023. augusztus 18-án.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Üzent Semjén Zsolt a Magyarországra átszökött ukránok ügyében

Menekültügyi eljárást indítottak az ukrán határon áthatolt teherautó utasai ügyében.

Andrij Demcsenko ezredes, az ukrán határőrszolgálat szóvivője hétfőn közölte az Ukrajinszka Pravda hírportállal, hogy Kárpátalján egy fekete katonai rendszámú, GAZ-66-os típusú teherautó vasárnap áthatolt az államhatáron Ukrajnából Magyarországra. A magyar határőrök pedig 32 ukrán állampolgárt vettek őrizetbe, az ukrán határőrök pedig több olyan személyt, akiknek közük lehet a teherautón utazók illegális átszállításához.

Az incidens Kockaszállás és Nagybégány között történt, a videókamerák rögzítették, ahogy a teherautó a dűlőútról a szántón át a határ felé halad. Az autót később a magyar oldalon találták meg üresen, minden utasa elhagyta.

Az ügyben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság kedden közölte, hogy a hatóság menekültügyi eljárásban dönt a menedékkérő kérelmezők menekült, vagy oltalmazott státuszáról, illetve az eljárásban vizsgálják, hogy a kérelmezők jogosultak-e a visszaküldés, a kiadatás elleni védelemre. Közleményükben emlékeztettek arra, a Magyarországra érkező, nemzetközi védelemre szoruló külföldi menedékkérők a hatályos magyar és nemzetközi jogszabályok alapján védelemben részesülnek.

Az atv.hu megkereste az ügyben Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest, a KDNP elnökét, aki kijelentette: "Természetesen senkit sem küldünk vissza Ukrajnába, Magyarországon minden menekült biztonságban van". Semjén ezzel megerősítette korábbi, májusi nyilatkozatát: akkor elmondta, hogy Magyarország nem fogja kiadni Ukrajnának a hozzánk menekülteket, függetlenül attól, hogy az adott személyek katonakötelesek-e vagy sem.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×