eur:
394.48
usd:
366.34
bux:
71897.08
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
Urna az önkormányzati, európai parlamenti (EP-) és nemzetiségi választásokon a főváros a VII. kerületi Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola, Szakgimnázium és Szakközépiskolában kialakított szavazókörben 2024. június 9-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Sérült urna miatt érvénytelenítettek szavazatokat, de volt más gond is

A Nemzeti Választási Bizottság szerda esti ülésén megállapította, hogy sérült volt a magyarországi európai parlamenti (EP-) és önkormányzati választások után Melbourne-ből érkezett külképviseleti urna.

A testület tagjai megtekintették az Alkotmány utcai központ egyik helyiségében őrzött dobozokat, és szúrópróbaszerű megvizsgálták azokat. Megnézték az urnákat és az urnazáró címkéket, és meggyőződtek arról, hogy azok egy kivételével sértetlenek, így nincs törvényi akadálya annak, hogy az urnában lévő voksokat összeszámlálják.

A bizottság megállapította, hogy a Melbourne-ből érkezett urna megsérült a repülőtéri átvizsgálás során, felszakadt az egyik urnazáró címke, és be lehetett nyúlni a dobozba. Így

az abban lévő 53 szavazat érvénytelen.

A 147 külképviseletről mind a 166 urna érkezett szerda estig a Nemzeti Választási Irodához (NVI).

A választás napján külföldön tartózkodó, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok Magyarország nagykövetségein és konzulátusain szavazhattak; 99 ország 147 külképviseletén.

Nagy Attila, az NVI elnöke a bizottság ülésén elmondta: 21 458 választópolgár kérte felvételét a külképviseleti névjegyzékbe és 18 661-en el is mentek szavazni.

Több választópolgárt akaratán kívül felvett a német társhatóság a német névjegyzékbe, így ők nem tudtak a magyar európai parlamenti (EP-) listákra szavazni - derült még ki a tájékoztatásból. Az NVI felveszi a német társhatósággal a kapcsolatot a történtek tisztázása érdekében.

Budapest, 2024. június 12.
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) tagjai ellenőrzik a beérkezett 147 külképviseleti szavazóurnát az Alkotmány utcai központban 2024. június 12-én. A testület esti ülésén megállapította, hogy sérült volt a magyarországi európai parlamenti (EP-) és önkormányzati választások után Melbourne-ből érkezett külképviseleti urna.
MTI/Szigetváry Zsolt
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) tagjai ellenőrzik a beérkezett 147 külképviseleti szavazóurnát az Alkotmány utcai központban 2024. június 12-én. MTI/Szigetváry Zsolt

A külképviseleti urnákat az NVI munkatársai bontják fel, először ellenőrzik, hogy ezekben valóban annyi boríték van-e, ahányat a jegyzőkönyvben rögzítettek, majd egyesével felbontják a borítékokat és összeszámlálják a voksokat.

A külképviseleti szavazás eredményéről a Nemzeti Választási Bizottság állítja ki a jegyzőkönyvet.

Címlapról ajánljuk

Szakértő a francia választásról: ez most nem a taktikázásról, hanem a dühről szólt

Az exit poll felmérések szerint a Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap megrendezett első fordulójában. A részletekről Szűcs Anitát, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének docensét kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Puccsot akadályoztak meg Ukrajnában, megkezdődött Nju-Jork ostroma – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Puccsot akadályoztak meg Ukrajnában, megkezdődött Nju-Jork ostroma – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SzSzU) beszámolt arról, hogy elfogtak egy csoportot, amely meg akarta dönteni a hatalmat Ukrajnában – számolt be az Ukrajinszka Pravda. Az orosz alakulatok megkezdték a Horvlivkától nyugatra fekvő település, Nju-Jork ostromát. A városra elkezdték szórni a hatalmas pusztítást végző FAB-3000-es bombákat is. Cikkük folyamatosan frissül a háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 1. 15:41
×
×
×
×