eur:
394.99
usd:
367.8
bux:
72094.79
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
Orbán Viktor miniszterelnök évzáró nemzetközi sajtótájékoztatót tart a Kormányinfó keretében a Karmelita kolostorban 2022. december 21-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor: tíz év múlva Magyarországon ötmillió ember fog dolgozni

A kormányfő szerint az eddigi adatok a magyar gazdaság fejlődését mutatják, de a demográfiai fordulatra szükség van, aminek eléréséhez átalakítják a családtámogatásokat.

Interjút adott a miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparamara lapjának, az Üzleti7-nek, amelyben kifejtette: a gazdaság fejlődését leginkább a munkahelyek, illetve az exportképes vállalatok számának alakulása mutatja. Mint fogalmazott, míg 2010-ben a "hogyan oldjuk meg okosabban, munka nélkül" szemlélet uralkodott és a munkaképes lakosság mindössze 53-54 százaléka dolgozott, mostanra már 75-76 százalék dolgozik, de el fogják érni a 80 százalékot is.

Az exportra is termelő vállalatok száma ugyanezen idő alatt 8500-zal nőtt, és itt is a további növekedés a cél.

A legfontosabb mindazonáltal, hogy a háború mielőbb véget érjen, mert az az emberi tragédiák mellett az eddigi gazdasági eredmények pusztulását is jelenti - idézte a Portfolio a hírlevélben az MKIK minden tagjának eljuttatott interjúból.

Az iparkamarával elért legnagyobb közös sikernek Orbán Viktor a szakképzés becsületének helyreállítását tartja: a megfelelő környezetet a tanuláshoz, illetve hogy az egyetemek kapui sem zárulnak be előttük.

A KKV-k helyzetével kapcsolatban elmondta: ezek kiemelt szerepet töltenek be az Orbán-kormányok gazdaságpolitikájában. A kormány elkötelezett a duális képzés és a digitalizáció további erősítése mellett. A legfontosabb szerinte a digitalizáció, és ezen a területen minél gyorsabban fel kell zárkózni a legújabb technológiákat használó külföldi versenytársakhoz. Magyarországon a források biztosításában a Széchenyi Kártya Program szerepe a legfontosabb, amely támogatott hitelekkel segíti a vállalkozásokat.

Orbán Viktor forgatókönyvében a jövővel kapcsolatban az szerepel, hogy tíz év múlva ötmillió ember fog dolgozni, ami nagy feladat, mert jelenleg mintegy háromszázezer fő a munkaerőpiaci tartalék.

Az egyes országrészek gazdasági felzárkóztatásáról elmondta: Kelet-Magyarországon a folyamat már elindult, a következő évtizedben a lassabban fejlődő Dél-Magyarország is a gyorsítósávba kerül.

A fejlődést a kormányfő szerint egy demográfiai fordulatnak kell támogatnia,

a kormány célja az, hogy a házaspárok legalább két gyermeket vállaljanak.

Ehhez az eddigieknél is szélesebb körű családtámogatásra van szükség, hiszen biztosítani kell, hogy a gyermeket vállalók ne kerüljenek hátrányba azokkal szemben, akik más életmodellt választanak.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: gigantikus kataklizmákba enged betekintést a kínai Hold-lelet

Kiss László: gigantikus kataklizmákba enged betekintést a kínai Hold-lelet

Visszatért a Földre a Hold távoli oldaláról gyűjtött ritka kőzetmintákkal a kínai űrszonda. Kiss László csillagász, akadémikus, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója szerint a küldetés különlegessége, hogy először érkezett vele olyan holdi kőzetminta, amelyet egy szonda a Hold távoli, Földről nem látható oldalán gyűjtött.

Emmanuel Macron táborát "majdnem sikerült eltörölni" - jelentette ki Marine Le Pen

A Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap tartott első fordulójában a voksok nagyjából 34 százalékával az IFOP, Ipsos, OpinionWay és Elabe közvélemény-kutató cégek exit poll felmérései szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×