eur:
394.92
usd:
367.53
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Getty Images

Balaton orvosi ügyeletek: megerősíti az ellátást az OMSZ

Csak két helyen van ügyelet, pedig több önkormányzat is beszállna az ellátásba. Cikkünk megjelenése után reagált az Országos Mentőszolgálat is, ebből kiderül, több ügyeleti pont is lesz a nyári szezonban a tó körül.

Noha nyáron jelentősen megnő a lakosságszám a tónál és az önkormányzatok is nyitottak lennének egy költségesebb, de a turisták igényeit is lefedő megoldásra az új ügyeleti rendszerben, ennek ellenére csak két helyen lesz nyári orvosi ügyelet a Balatonon – írja a hirbalaton.hu.

A sonline.hu által megkérdezett polgármesterek is megerősítették azt a sajtóértesülést, hogy a szezon idejére sem változik a már november óta érvényben lévő ügyeleti rendszer a Balatonnál. Hosszú évtizedeken át – amíg az önkormányzatok maguk szervezték az ügyeletet – utazó orvosok, többletlétszám állt készenlétben a szezonban arra az esetre, ha az üdülőknek orvoshoz kellett fordulniuk kisebb-nagyobb problémáikkal a nyaralás idején.

November óta az Országos Mentőszolgálat szervezi az ügyeletet, ami hétköznap 16 és 22 óra, hétvégén 8 és 14 óra között fogadja a betegek jelzéseit. A Balaton-parton két településen – Siófokon és Balatonbogláron – van ügyelet, ez a nyári időszakban sem fog megváltozni. Bogláron a rendelőintézet épületében biztosítanak helyet az ügyeletnek, ahogyan azt a betegek megszokhatták. Arról azonban nincs hivatalos információja Balázs Lajos főorvosnak, a Török Sándor Egészségügyi Központ vezetőjének, hogy az ügyeleti időt tervezi-e a mentőszolgálat kibővíteni a szezonban. Ennek a legtöbb polgármester örülne.

Holovits Huba balatonföldvári polgármester elmondta: a városvezetés hajlandó lenne költeni arra, hogy mindenki megkapja a szükséges ellátást a nyári időszakban is.

"Az illetékes államtitkárságot kerestük az ügyben, és felajánlottuk az infrastrukturális hátteret, a régi ügyelet helyiségeit" – mondta a városvezető. Hozzátette: mindenképpen támogatnák a szolgáltatás működtetését, anyagilag is, ha szükséges. A pénzügyi kereteket megteremtenénk rá városi forrásból, ehhez azonban a jogszabályi keretet ehhez kellene igazítani – mondta Holovits Huba.

Zamárdiban valamivel jobb a helyzet Siófok közelsége miatt, de ott is volna szándék az ügyeleti rendszer erősítésére. Csákovics Gyula polgármester azt mondta: ha lenne önkormányzati összefogás, partnerek lennének ebben.

A lap megkereste az ügyeleti ellátást szervező Országos Mentőszolgálatot is, hogy tervezi-e a balatoni ügyeletek nyári megerősítését, de nem kapott választ.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
395 alatt a forint

395 alatt a forint

Hétfőn még erősödéssel kezdett a forint, aztán amint romlott a külpiaci hangulat, a forint is visszakanyarodott, kedden pedig a borongós külső környezet mellett újra esni kezdett, így az euróval szembeni jegyzések 396 fölé lendültek. A délelőtti eurózóna inflációs adat nem mozgatta meg a piacokat, délután viszont amellett, hogy Christine Lagarde és Jerome Powell jegybankelnökök is megszólalnak, Amerikából munkaerőpiaci adat is érkezik. Összességében az látszik, ami az előző hetekben: a dollár az euróval szemben az 1,07 körül ingadozik, és az amerikai deviza kilengéseivel a forint is hol erősödik, hol gyengül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×