eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin
Vitályos Eszter kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. május 23-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Gulyás Gergely: Dobrev Klára követhetett el bűncselekményt, nem Sulyok Tamás

Magyarország nem ad ki senkit, aki az ország területén menekültként tartózkodik - mondta Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő egyebek között beszélt Magyar Péter szerepléséről, az orosz hackertámadásról, a napelemeseket érintő ügyekről.

2024.05.23. 09:30

Kezdünk!

Vitályos Eszter kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vezetésével Kormányinfót hirdetett meg a Kormányzati Tájékoztatási Központ 9.30-ra csütörtökön. A tájékoztatón a kormány hétközi ülésének döntései, valamint friss döntések hangoznak el, ezt követően az újságírók kérdéseire válaszolnak. Tartson velünk!

2024.05.23. 09:34

Várható témák

EP-választások, önkormányzati választások, kampányhajrá, ukrajnai háború, EU-elnökségi felkészülés, izraeli helyzet, verőcei hajóbaleset, a Robert Fico elleni merénylet tanulságai, költségvetés, államháztartás, energiaügyek.

2024.05.23. 09:37

Háborús helyzet

Gulyás Gergely: áttekintettük a frontvonalakat, illetve hogy európai szövetségeseink miként reagálnak a helyzetre. A helyzet egyre nehezebb, okai: az ukrán hadsereg azokat az állásokat, amelyek kialakultak, egyre nehezebben tudja tartani, ezért kényszersorozás indult Kárpátalján is. Kárpátalja kivételezett helyzete megszűnt, a magyarokat is fenyegeti a kényszersorozás veszélye. Magyarország továbbra sem ad ki senkit, aki menekültstátuszt kapott. Nagyobb nehézség az EU "missziója", egyes néppárti nyilatkozatok szerint kötelező sorozás várhatna nőkre és férfiakra. Több munkacsoport tárgyal erről most is, hogy csak olyan döntést támogathasson a NATO, amelyből ki tud Magyarország maradni teljes egészében. Az európai választások tétje is, hogy a háborúpárti erők milyen mértékben kapnak támogatást a választásokon.

2024.05.23. 09:39

Eljárás és döntés Magyarország ellen

Gulyás Gergely: bírsággal kell számolni, az Európai Bíróságon a döntés megszületett, de csak a választások után hirdetik ki. Napi 6 millió forintnak megfelelő euróról van szó. Közben szavakban már több józanság van, a déli határvédelem volt a vitás kérdés. Bár a háború miatt most a migráció nincs annyira a közbeszéd fókuszában, nekünk továbbra is az az álláspontunk, hogy olyan erőket kell az EP-be küldeni, akik a legszigorúbb külső határvédelmet támogatják.

2024.05.23. 09:43

Fejlesztések

Vitályos Eszter: a Mol poliolkomplexumát átadták. A magyar állam 130 millió euróval segítette a beruházást. Ezen kívül sok óvoda- és közútberuházás volt. Jégvilág is létrejött Nyíregyházán, és számos más beruházás is elkészült a közelmúltban. A digitális állampolgársággal kapcsolatban készül az átfogó applikáció. A digitális állampolgárságra előzetesen regisztrálni is lehet. 14 év felett kell lenni hozzá, és kell hozzá okostelefon. Ezzel lehet majd igazolni a személyazonosságot. 28 milliárd forintért történtek beruházások az elmúlt hetekben.

2024.05.23. 09:44

Kérdések...

...válaszok!

2024.05.23. 09:47

2022-ben a választás előtt megírta a sajtó, hogy az orosz külügy bejutott a magyar külügy informatikai rendszerébe. Igaz-e ez most vagy sem?

Gulyás Gergely: helytelen leírás jelent meg az ügyben. Hackertámadások mindig történnek magyar állami szervek ellen. Ezelőtt bő két évvel az volt az állítás, hogy különböző információk kerültek ki a külügyminisztériumból. Ezzel szemben a valóság az, hogy vannak hackertámadások, de bizalmas adatok senki birtokába nem kerültek.

2024.05.23. 09:47

Nem igaz, hogy bizalmas adatok kerültek az orosz külügy birtokába?

Gulyás Gergely: nem, nem igaz. Az, hogy egy hackertámadás miatt valamilyen szerv károsodott, és az, hogy adatok kerültek ki, nem ugyanaz. Ilyen értelemben nem volt eredményes a hackertámadás. Az az igazság, amit én most elmondtam, ezeket az információkat tudom most megosztani. Hackertámadásról nem szoktunk beszámolni, más ország sem teszi, csak ha nyomós ok van rá.

2024.05.23. 09:50

Titkosszolgálati vezetők erősítették meg, hogy eredményes hackertámadás történt, "helyrehozhatatlanul károsodott a külügy rendszere". Igaz ez? Teljes körű volt az adatszivárgás?

Gulyás Gergely: ha így történt, akkor módosítani kellett az informatikai rendszert. Én arról tudok beszámolni, amilyen tájékoztatást kaptam. Ilyenkor a szakszolgálatok lefolytatnak egy vizsgálatot. Egy támadás miatt nincs vizsgálat, csak ha az eredményes. De nincs bizonyíték arra, hogy bizalmas adat kormányzati rendszerekből kikerült. Amely adatok nem titkosak, azokhoz hozzá lehet jutni, amelyek titkosak, azokat a rendszer védi. A minősített, titkos adatokat tároló hálózat nem sérült.

2024.05.23. 09:54

Voltak a hackertámadások után diplomáciai lépések Oroszországgal szemben?

Gulyás Gergely: nem voltak, nem tudok ilyenekről. Számtalan ország részéről vannak támadások, a hírszerzés már csak olyan, hogy minden ország igyekszik megszerezni más országok védett adatait.

2024.05.23. 09:55

A magyar külügy informatikai rendszerének megújítási stratégiájával mi a helyzet?

Gulyás Gergely: hackertámadásokról úgy beszélni, hogy az különleges dolog, tévedés. Az állami hírszerzések úgy működnek, hogy adatokat próbálnak szerezni. Történt-e bármilyen lépés, amikor az amerikai titkosszolgálat lehallgatta Angela Merkel telefonbeszélgetéseit?

2024.05.23. 09:57

Ön hogyan minősíti a magyar-orosz viszonyt?

Gulyás Gergely: közös érdekeken alapuló partnerségként.

2024.05.23. 09:58

Kommentek a Robert Fico elleni merénylet után: mire lehet számítani?

Gulyás Gergely: jobbulást kívánunk a kórházban lévő szlovák miniszterelnöknek. A szólásszabadságnak pedig vannak korlátai, gyűlöletre nem lehet uszítani. Ezt egyébként újságírók ritkán lépik át, kommentelők gyakran. Jogszabály-módosításra igazából nincs szükség, be kell tartatni a meglévő jogszabályokat.
Vitályos Eszter: bizonyos orgánumok csak néhány óra múltán kapcsolták le a kommentelési lehetőséget. Nem értem, miért kellett ennyit várni.

2024.05.23. 10:01

Szuverenitásvédelmi Hivatal jelentése: a baloldal mögötti hálózat most is befolyást próbál szerezni. Mi a helyzet?

Gulyás Gergely: a jelentést minél több embernek meg kell ismernie. A magyar baloldal miért engedi meg magának, hogy külföldi kitartottként külföldi pénzt használ a kampányhoz? Én nem folytatok olyan vizsgálatot, hogy kihez kerül a pénz, de nem tűnik megalapozatlannak, hogy Magyar Péterhez.

2024.05.23. 10:02

Mit gondol a büszke drogfogyasztó Kovács Gergely széles körű ellenzéki támogatottságára a XII. kerületben?

Gulyás Gergely: ez a baloldal züllését mutatja. Ő azt mondta, jobban élt, amikor drogot termesztett, mint utána.

2024.05.23. 10:05

Dobrev Klára átadni készül egy feljelentést a Legfőbb Ügyészségnek az államfő termőföldügyével kapcsolatban. Elévült-e, ha volt egyáltalán ilyen ügy? Az államfő perel, mondván, nem volt törvénytelen, amit tett. A DK egy 2014-es Btk.-módosításra hivatkozik.

Gulyás Gergely: Sulyok Tamás Magyarország egyik legnagyobb tekintélyű jogásza. Dobrev Klára hamis vádtól sem riad vissza egy kis nyilvánosságért. Szívesen megnézném azt a feljelentést. Ebben az ügyben legfeljebb ő az, aki bűncselekményt követett el.

2024.05.23. 10:06

Az ellenzék az orosz hackertámadás miatt rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez. Mi a véleménye? A Miniszterelnökségről tűntek-e így el adatok?

Gulyás Gergely: ez kampánytevékenység. A frakció hoz döntést a részvételről. Adateltűnéséről engem a Miniszterelnökségen nem tájékoztattak.

2024.05.23. 10:07

Szergej Lavrov részére a kitüntetését vissza kell adnia Szijjártó Péternek?

Gulyás Gergely: nem. Nincs összefüggés.

2024.05.23. 10:07

Visszaléptetik-e Szentkirályi Alexandrát Vitézy Dávid javára?

Gulyás Gergely: annak örülnék, ha fideszes főpolgármester lenne.

2024.05.23. 10:10

Káderhiány van a Fideszben? Olyanok jelentkeznek politikusnak, akik egzisztenciájukat a politikából szeretnének megszerezni?

Gulyás Gergely: egyetértek sajnos Kövér László ezen értékelésével. Egy kisvárosi orvos például nehezen szánja el magát politikai pályára. Sokan látják, milyen gusztustalan és visszataszító tud lenni a politika, ezt láthattuk Dobrev Klára tegnapi akciójából is.

2024.05.23. 10:11

Kövér László szerint Magyar Péter rajongói gyülekezet újabb amerikai program. Egyetért ezzel?

Gulyás Gergely: Legjobb, ha azok értelmeznek szavakat, akik mondták.

2024.05.23. 10:13

EU-elnökség: akadályozza-e Magyarország Ukrajna csatlakozási előrehaladását? Lesz magyar vétó?

Gulyás Gergely: nincs időbeli egybeesés. A döntéseket egyébként egyhangúlag kell ezzel kapcsolatban meghozni. Ukrajnával tárgyalások zajlanak. Azt kérjük tőlük, hogy állítsák vissza a magyar kisebbség jogait a 2015-ös körülmények szerint. Ukrajna nem tud az EU-hoz csatlakozni e feltétel teljesítése nélkül.

2024.05.23. 10:16

A teljes ellenzék háborúpárti? Az ellenzék az ellenkezőjét mondja.

Gulyás Gergely: meg kell nézni, hogy mit nyilatkoztak. Nyilvánvaló, hogy a baloldal háborúpárti, a finanszírozók is azt szeretnék, ha Magyarország "beállna a sorba".

2024.05.23. 10:17

Hogyan áll Magyarország felkészülése az EU-elnökségre?

Gulyás Gergely: kiválóan. Bár a magyar lehetőségek korlátozottak abban, hogy az EU szekérrúdját a jó irányba fordítsa. Van néhány terület, ami kiemelten fontos: gazdasági versenyképesség növelése, biztonság- és védelempolitika erősítése, közös agrárpolitika.

2024.05.23. 10:20

Kik lehetnek most békeszövetségesek?

Gulyás Gergely: június 9. után kiderül. Egyébként most a szlovák kormány szövetséges még.

2024.05.23. 10:21

A háborúpárti Magyar Péter egyre agresszívabban viselkedik. A kormánynak van-e teendője a Fico-merénylet árnyékában emiatt?

Gulyás Gergely: veszélyes háborúpárti véleményt képviselni, de a szólásszabadság része. Ez egy vita.

2024.05.23. 10:22

Soros birodalma is kiáll Magyar Péter mellett. A szuverenitásvédelmi törvény mennyire ad védelmet?

Gulyás Gergely: a voksolás biztonságban van. Magyarország a választások lebonyolításában kiválóan szereplő ország, gyorsan megvannak az eredmények.

2024.05.23. 10:26

Sulyok Tamás ügye: a Sándor-palota nem azt mondta, hogy nem vett részt ilyen ügyekben, hanem hogy nem volt jogsértő. Az, hogy törvényt nem sértett, de mondjuk segített azt megkerülni, az még vállalható lenne?

Gulyás Gergely: minden következtetés téves. Zsebszerződéseket Dobrev Klára sem említett. Adásvételi szerződés és jelzálogszerződés teljesen jogszerű. Annak az ügyvédnek, aki a jogszerű szerződéseket készítette, az adásvételhez semmilyen köze nincs. Ez nem hogy a csurkai értelemben vett kocsmapolitika, hanem attól lefelé. Van egy jogszerű konstrukció, amelyből rendkívül sok volt Magyarországon. A törvény 1994-ben egy rövid időre megengedte, hogy cégek tulajdont szerezzenek. Külföldi magánszemély ugyanígy. A baloldal megpróbálta külföldiek kezére játszani a magyar földet, de kihátráltak ebből, nem sikerült. Ezért aztán 1994 után nem nyílt lehetőség, hogy külföldi cég vagy magánszemély tulajdont szerezzen. De jelzálogjogosult lehet magyar cég, külföldi tulajdonossal. De ez nem zsebszerződés.

2024.05.23. 10:31

Fico-merénylet: a merénylővel kapcsolatban fordítási hibát terjeszt a kormányoldal. Miért?

Gulyás Gergely: a merénylő ideológiai tévelygése látványos. Nem akarok egy elborult embert megbélyegezni, de egy háborúpárti emberről van szó, olyan demonstráción vett részt, amely fegyvereket küldött volna Ukrajnának.

2024.05.23. 10:32

A jogászok szuverenitását sérthette a Szuverenitásvédelmi Hivatal együttműködési ajánlata az Ügyvédi Kamarának?

Gulyás Gergely: az ügyvédi titokhoz nem lehet hozzáférni.

2024.05.23. 10:33

Napenergia Plusz Program: 50 milliárd forint a megítélt összeg. Mi a garancia, hogy nem lesz késés? Sokan várnak a pénzükre.

Gulyás Gergely: folyamatosan fizetik ki a pénzeket, nem tudok ilyen sérelemről. Az államigazgatás gyorsan és jól működik. A kivétel nem általános szabály. Az önök szigorú figyelme is gyorsította a folyamatot.
Vitályos Eszter: a korábbi napelemprogram EU-s volt, és sok hiánypótlást kértek. A magyar programban nincsenek ilyen zökkenők.

2024.05.23. 10:35

KRESZ: a verőcei tragédia miatt kell-e szabálymódosítás?

Gulyás Gergely: vizsgálat zajlik, hogy mi történt. Ha el lehetne kerülni vele hasonló eseteket, akkor kell változtatás. De most úgy tűnik, hogy szabályszegés vezetett a balesethez.

2024.05.23. 10:36

Sulyok Tamás meglátogatta a súlyos beteg, az eutanázia jogáért küzdő Karsai Dánielt. Változtat-e a kormány a véleményén?

Gulyás Gergely: nem. Mellette állunk emberileg.

2024.05.23. 10:39

Soros EU-elnökség: mit lehet elérni a Magyarországgal szembeni eljárásokban? Mit lehet tenni határvédelmi ügyekben?

Gulyás Gergely: senki nem vitatja azt, hogy Brüsszelben csak a politikai akarat számít csak, a jog nem. Nem függ össze a pénzek folyósítása a 7-es cikkely szerinti eljárással.

2024.05.23. 10:43

Mit mutat Európa helyzetéről a Fico elleni merénylet?

Gulyás Gergely: óvakodnék ennek megítélésétől. De az extrém gyűlöletkeltés, amely a szlovák kormány ellen folyt, az ennek a közhangulatnak a kialakulásához hozzájárulhatott. Egy bolond a legbékésebb, idilli demokráciában is ragadtathatja magát ilyen tettekre.

2024.05.23. 10:44

Mi a célja a Békemenetnek?

Gulyás Gergely: soha nem volt még olyan aktuális, mint ma. 12 éve a szervezők nem is tudták, milyen találó nevet adtak a Békemenetnek.

2024.05.23. 10:45

Matolcsy György és Orbán Viktor mikor beszéltek egymással utoljára?

Gulyás Gergely: a közelmúltban. Hogy miről beszéltek, nem találgatnék. Természetesen legyenek bár véleménykülönbségek a jegybank és a kormány között, attól még fontos, hogy a fiskálisan felelős kormány és a monetárisan felelős jegybank párbeszédben álljon egymással. A felek megosztják egymással az eltérő álláspontjukat is. Az a szerencsés, ha összhangban van egymással a jegybank és a kormány pénzügypolitikája. Alapvetően együtt tudnak dolgozni a felek.

2024.05.23. 10:48

Mekkora a magyar gazdaság német kitettsége?

Gulyás Gergely: első számú külkerpartnerünk. A német gazdaság nehézségei részben jelentkeztek nálunk, azon dolgozunk, hogy minél kisebb hatás legyen a negatívumokat tekintve, idén erre vannak remények.

2024.05.23. 10:49

A békepárti álláspont Izraellel kapcsolatban is érvényes?

Gulyás Gergely: igen, terrorellenesek és háborúellenesek vagyunk.

2024.05.23. 10:50

Ha meghívná Karsai Dániel, meglátogatná?

Gulyás Gergely: nem hívott meg. Ha meghív, először a meghívóval beszélek.

2024.05.23. 10:52

Lehet-e az EU-ra értékközösségként tekinteni?

Gulyás Gergely: nem szabad feladni a reményt egyes területeken.

2024.05.23. 10:53

Migráció: 15 EU-tagállam rájött, amire Magyarország már 2015-ben. Mi a helyzet, lehet bizakodni? Magyarország mellett ezek a tagállamok nem állnak ki...

Gulyás Gergely: az EU bírságolni kíván, de bizakodni lehet.

2024.05.23. 10:55

Lehet-e osztrák szabadságpárti javaslatra Orbán Viktor az EB elnöke?

Gulyás Gergely: Orbán Viktort ez a pozíció nem érdekli.

2024.05.23. 10:57

Kínai elnök látogatása: Berlin-Moszkva-Peking háromszögben kell gondolkodni?

Gulyás Gergely: az orosz kapcsolatokat rendkívüli módon megnehezítik az EU-s szankciók, közben Kínának minden esélye megvan rá, hogy 10 éven belül a világ legerősebb gazdasága legyen, de Amerikában megvan az életerő, hogy felvegye a versenyt. Európa esélye viszont elveszni látszik. Magyarország létérdeke, hogy minden világhatalommal jó legyen a kapcsolat. Ráadásul Kína sok területen csúcstechnológiát képvisel.

2024.05.23. 11:01

Nádas Péter nem kapott meg egy német irodalmi díjat, mert fehér és férfi. Mi a véleménye?

Gulyás Gergely: a szabadságot erős kihívások érik. Ez jellemző a nyugati világra most.

2024.05.23. 11:04

EU-s versenyképességet javítaná a kormány. Mennyiben segítené ezt egy védelmi vám Kínából elektromos autókra?

Gulyás Gergely: a védővámok nem segítik a versenyképességet. Kivéve, ha belső érdekek indokolják ezt. De a német zöldek vélekedése nem ilyen belső érdek. A német baloldali kormány jelenleg a versenyképességet egyébként is romboló döntéseket hoz. Nem jó elveszíteni egy 1,3 milliárdos piacot. A szabad kereskedelmet kell erősíteni, célzottan, egy-egy ügyre lehet védővámot bevezetni.

2024.05.23. 11:07

A KSH beruházási számai 9 százalékos mínuszt mutatnak, mi okozza ezt?

Gulyás Gergely: a háború. A gazdasági növekedés még emellett is jó, a keresetek pedig nőnek.
Vitályos Eszter: beruházási programok fognak indulni az agráriumban is hamarosan.

2024.05.23. 11:07

Mi a helyzet a kenyérárakkal?

Gulyás Gergely: a szállítási árak és az energiaárak növekedése látszik a drágulásban.

2024.05.23. 11:08

Mi most az inflációs cél és a reálbér-növekedés?

Gulyás Gergely: éves szinten példátlan, 8-10 százalékos reálbér-növekedés lehet. 4-5 százalék közt reális az infláció.

2024.05.23. 11:09

Kína: nukleáris megállapodás van, de Japánnal is. Mit lehet tudni? Mi célokat szolgál?

Gulyás Gergely: a biztonságot szolgálják a megállapodások. De jobb, ha az Energiaügyi Minisztériumot kérdezi.

2024.05.23. 11:10

Matolcsy György mandátuma 1 év múlva lejár? Várják már a dátumot?

Gulyás Gergely: a születésnapomat szoktam várni.

2024.05.23. 11:12

Az az ügyvéd, aki elkészít egy ajándék- és egy kölcsönszerződést, nem tudja, hogy mit segít elő ezekkel a szerződésekkel?

Gulyás Gergely: a magyar jog nem engedi külföldiek tulajdonszerződést, ilyet segítő szerződéshez Sulyok Tamásnak nincs köze. Ha köttetett egy másik szerződés más országban, más nyelven, arról nem reális, hogy tudott Sulyok Tamás. Erkölcsi felelősség sem merül fel.

2024.05.23. 11:18

Szerencsés volt-e átvenni Szergej Lavrovtól a Barátság Érdemérmet Szijjártó Péternek?

Gulyás Gergely: ha egy állam kitüntet, szerencsés azt átvenni. Az amerikai kormány kitüntetését is átvette Angela Merkel, miután lehallgatták.

2024.05.23. 11:20

Miért mondták, hogy kampányhazugság, hogy sikeres hackertámadás történt?

Gulyás Gergely: egy támadás akkor sikeres, ha sikeresen vittek ki bizalmas, titkos információkat. Ilyen nem történt.

2024.05.23. 11:21

Mi lesz a gödi Samsung-gyár működésével a környezeti problémák miatt? Mit üzen a tüntetőknek?

Gulyás Gergely: csökkenteni kell a tevékenységet olyan mértékben, hogy ahhoz ne legyen szükség a környezetvédelmi engedélyre. Ehhez megvannak a számok. A tüntetők indulnak a választáson, kampány van.

2024.05.23. 11:24

Lezárhatók-e a kormány által az EU-s napelempályázatok?

Gulyás Gergely: le kell zárni ezeket a pályázatokat.

2024.05.23. 11:24

Magyar Péter bepereli Orbán Viktort, hogy háborúpártinak nevezte. Mit gondol erről?

Gulyás Gergely: viccrovatot kell nyitni.

2024.05.23. 11:25

E-autós támogatás: milyen támogatási rendszer várható?

Gulyás Gergely: nem tudjuk, hogyan csökken egy e-autó értéke, ezért sok a bizonytalanság egy ilyen támogatási lehetőség körül.

2024.05.23. 11:26

Napelemprogram: szakértők szervezetei letettek egy programok a kormány asztalra, mégis kimaradtak. Miért?

Gulyás Gergely: ennek utána kell néznem. Szerintem a kormány programja jó.

2024.05.23. 11:28

Csökken-e a Diákhitel kamata?

Gulyás Gergely: a jegybanki alapkamathoz van kötve. De ha jól emlékszem, lejjebb is vittük.

2024.05.23. 11:31

Ki lesz Matolcsy György utódja? Lejár a ciklusa

Gulyás Gergely: a miniszterelnök jelöl, az államfő nevez ki. Február végén várható név.

2024.05.23. 11:31

Kitől kapta a tájékoztatást, hogy nem történt adatszivárgás? Rúgtak ki emiatt valakit?

Gulyás Gergely: a szolgálatoktól. Más szervünk erre nincs. Nem tudok kirúgásról, fluktuáció van.

2024.05.23. 11:33

A Dobrev Klára által feltárt, államfői érintettségű ügyben nem tesz a kormány feljelentést?

Gulyás Gergely: egyelőre nem. Egy sajtótájékoztatót tartott mindenféle ténybeli adat nélkül. Az ilyen figuráknak a közéletből távozni kellene. A Sulyok Tamással kapcsolatos vádak - egy elsőéves joghallgató tudásával ez világos - alaptalanok.

2024.05.23. 11:37

Nem tart attól a kormányzat, hogy a Kína-politikájával a kormány szembekerül az USA-val?

Gulyás Gergely: volt már ezzel kapcsolatban tapasztalatunk, szerintem az amerikai republikánusokkal kitűnő a viszonyunk. az érről értekező republikánus politikus éppen távozik a politikából.

2024.05.23. 11:38

Mahmúd Ahmadinedzsád meghívása. mit beszéltek az NKE-rektorral?

Gulyás Gergely: megnyugtató válaszokat kaptam.

2024.05.23. 11:39

Fico-merénylet: mi a helyzet a magyar vezetők védelmével kapcsolatban?

Gulyás Gergely: a TEK közleményt adott ki.

2024.05.23. 11:41

Kötelesség a Fideszre szavazni? Kövér László ezt mondta.

Gulyás Gergely: aki a béke pártján áll, azokról beszélt Kövér László. Felismertem én is a Fideszt a felvetésben.

2024.05.23. 11:43

Elszaporodtak a túlméretes jachtok a Dunán, mit lehet csinálni? Az evezők néha azt érzik, mintha az M0-son lennének?

Vitályos Eszter: ez nyárról nyárra visszatérő kérdés. Ugyanakkor az is nehéz kérdés, hogy hogyan tegyünk igazságot. Ha a kulturált együttélés szabályait betartanánk, nem történnek balesetek. Kaptunk már ígéretet arra, hogy a Kis-Duna-ágat a vízirendészek kitüntetett figyelemmel vizsgálják. Vannak szabályok, a fokozott betartatás lehet a kulcs.

2024.05.23. 11:44

Hackertámadások a külügy szerverein: milyen adatcsomagokhoz akartak hozzáférni? Mi volt a sikertelenség oka?

Gulyás Gergely: azért volt sikertelen, mert nem jutottak hozzá bizalmas és titkos adatokhoz. Nem tudok további információkat elárulni az ügyben. Csak olyan információkat tudtak megszerezni, amelyeket máshonnan is meg tudtak volna. Sem orosz, sem más szolgálatok részéről nem ez volt az egyetlen támadás.

2024.05.23. 11:46

Van tudomása orosz, sikeres hackertámadásról? Tájékoztatni nem kell erről az EU-t vagy a NATO-t?

Gulyás Gergely: nincs tudomásom erről. Tájékoztatási kötelezettségünk nem állt fenn.

2024.05.23. 11:49

Az oroszok követelik, hogy lekerüljenek a szankciós listáról a Nemzetközi Beruházási Bank vagyonelemei, hogy lehessen vagyoni elszámolás. Mi a magyar kormány álláspontja?

Gulyás Gergely: mi ennek a banknak részvényesei voltunk, velünk el kell számolni, van egy 20 milliárdos igényünk, ezt érvényesíteni kell. Az az érdekünk, hogy a mi pénzünk megtérüljön. Nincs szó egyébként 70 milliárd forintról, csak 20-23-24 milliárdról. Ennek jelentős részét kiteszi a NBB ingatlana a Clark Ádám téren. Jelentős kínai finanszírozás lehet mögötte majd.

2024.05.23. 11:52

Hogyan érinti Orbán Viktor nemzetközi tekintélyét, hogy felmerült a neve az EB elnökségére?

Gulyás Gergely: sehogyan sem. Szerintem elismerés egyébként.

2024.05.23. 11:53

Nagy Márton szerint Matolcsy György nem tud együttműködni a kormánnyal. Mi a véleménye?

Gulyás Gergely: nem tudok arról, hogy változott Orbán Viktor megítélése a jegybank felé.

2024.05.23. 11:54

Milyen eredményt várnak az EP-választásról? Orbán Viktor azt mondta, "eléggé fogunk nyerni".

Gulyás Gergely: az ezüstéremért folyó küzdelembe nem szólunk bele.

2024.05.23. 11:56

A hackertámadás ügyében a 444 által bemutatott bizonyítékok nem valósak?

Gulyás Gergely: olyan adatok, amelyek máshol is elérhetőek, azok nem titkosak. Nem tudok olyan példákat megerősíteni, hogy milyen adatok kerültek ki, titkos adatok nem kerülhettek ki.

2024.05.23. 11:57

Milyen irányból "hackertámadják" Magyarországot?

Gulyás Gergely: minden égtájról. Ez a hírszerzés normál működése. Szövetségestől is érkezik.

2024.05.23. 11:58

Nem gyengíti a szövetségi viszonyt, ha ilyen hackertámadásról nem számol be az ország?

Gulyás Gergely: nem, mivel nem történt sikeres támadás.

2024.05.23. 11:59

Kellett-e gépcsere a külügyben a hackertámadás miatt?

Gulyás Gergely: nem tudok erről.

2024.05.23. 12:00

"Ukrajna nem létező állam" - milyen minőségben mondta ezt Kövér László?

Gulyás Gergely: Kövér László minőségeit nem érdemes szétválasztani. Nyilván arra utalt, hogy Ukrajna ma nem tudna létezni nyugati segítség nélkül.

2024.05.23. 12:01

Mióta tekint a kormány háborúként a háborúra?

Gulyás Gergely: a kitörése óta. Ellentmondás van abban, hogy ez katonai művelet vagy háború.

2024.05.23. 12:02

A Kormányinfó véget ért...

...köszönjük kitartó figyelmét!

Címlapról ajánljuk
Már félórányi vízipipázás is rendkívül káros lehet, a fogimplantátum körüli szövetet is tönkreteheti

Már félórányi vízipipázás is rendkívül káros lehet, a fogimplantátum körüli szövetet is tönkreteheti

A dohánytermékek közül a füstmentesek károsítják leginkább a fogimplantátumot – derül ki a Semmelweis Egyetem tanulmányából. Az intézmény Fogpótlástani Klinikájának docense az InfoRádióban elmondta: a dohánytermékek olyan káros anyagokat tartalmaznak, melyek a lágyszöveteknek és az alattuk lévő csontszövetnek is árthatnak, extrém esetben pedig a fogimplantátum elvesztéséhez is vezethet a dohányzás.

Marco Rossi vállalja a felelősséget a vereségért - "Hiába hívtam ki több játékost is az oldalvonalhoz"

Marco Rossi szövetségi kapitány magára vállalta a magyar labdarúgó-válogatott svájci csapattól elszenvedett 3-1-es vereségének felelősségét az Európa-bajnokság szombati napján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×