eur:
396.91
usd:
369.78
bux:
0
2024. június 14. péntek Vazul
Nyitókép: MNB/Pénzcentrum

Csaknem 80 éves, felbecsülhetetlen értékű műkinccsel gazdagodott a Pénzmúzeum

A XX. századi magyar történelem egyik fontos írásos dokumentuma műtárgy státuszt kapott. A géppel írt papír és annak tartalma a jegybankhoz köthető jelentős banktörténeti emlék, ami hiánypótló adalék az Aranyvonat történetének teljes körű megismeréséhez – mondta az InfoRádióban a Magyar Nemzeti Bank társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója.

Felbecsülhetetlen értékű műkinccsel gazdagodott a Pénzmúzeum. Az Aranyvonat dokumentum a Magyar Nemzeti Bankhoz köthető, jelentős banktörténeti emlék, melyet az MNB egykori főellenőrének, Tarnay Frigyesnek a leszármazottjai ajánlották fel és hoztak el személyesen az Egyesült Államokból Budapestre. A géppel írt papír és annak tartalma hiánypótló adalék az Aranyvonat történetének teljes körű megismeréséhez.

Az MNB társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója történeti áttekintésként az InfoRádióban elmondta: 1944-ben, a II. világháború vége felé a Magyar Nemzeti Bank dolgozói kimenekítették az ország teljes aranykészletét, aminek Ausztriában találtak biztonságos helyet.

A mintegy hatszáz ládányi, harminc tonna súlyú aranykészletet az Aranyvonaton szállították el, hogy hadizsákmányként nehogy a németek vagy a szovjetek kezére kerüljön.

Hergár Eszter hozzátette: az MNB vezetősége Ausztriába érve felvette a kapcsolatot az amerikai haderővel, melynek parancsnokát arra kérte, hogy a háború végéig őrizzék meg a vagyontárgyakat. Tarnay Frigyes, a Magyar Nemzeti Bank akkori főellenőre volt az, aki társával – élete kockáztatása árán – eljuttatta a kérvényt az amerikai katonai parancsnokságnak. Ezt a levelet kapta most meg a Pénzmúzeum.

A levél szövegét is Tarnay Frigyes írta, és ő volt a fő kezdeményezője annak, hogy biztonságos helyre kerüljön Magyarország teljes aranykészlete az 1940-es években. Az amerikaiak eleget tettek az 1945. május 2-án kelt levélben megfogalmazott kérésnek, majd 1946 augusztusában visszaszolgáltatták Magyarországnak a vagyontárgyakat és az aranykészletet, amely

fedezetként állhatott az 1946. augusztus 1-jén bevezetett új magyar forint mögött.

A menekítésben résztvevőknek – noha történelmi cselekedetet hajtottak végre – a számkivetettség jutott osztályrészül a II. világháború idején.

Az értékes dokumentum eddig az Egyesült Államokban élő Tarnay család birtokában volt. Tarnay Frigyes fia azonban nemrég megkereste a Magyar Nemzeti Bankot, hogy fel szeretné ajánlani a levelet a jegybanknak. Hergár Eszter hozzátette: ez a dokumentum nemcsak a Tarnay család számára nagyon értékes, hanem az idén százéves éves Magyar Nemzeti Bank történetének is egy fontos tárgyi emléke. A tárgyalások eredményeképpen Tarnay Frigyes Floridában élő fiai május 21-én, kedden ünnepélyes ceremónia keretében a Pénzmúzeumnak adományozták a szóban forgó levelet.

Az Aranyvonat dokumentumot a tervek szerint a Pénzmúzeum látogatói is megtekinthetik majd,

előtte azonban Hergár Eszter tájékoztatása szerint az állományvédelmi szempontoknak megfelelően megvizsgálják, és utána dől el, pontosan hogyan zajlik a restaurálás, illetve a levél kiállítótérbe való helyezése.

Ha a restaurátorok megállapítják, hogy javítani kell az eredeti dokumentum állapotán, akkor ez is megtörténik a szakemberek segítségével. Ha viszont nem lesz szükség restaurálásra, azonnal kiállítják a dokumentumot a Pénzmúzeumban. Már meg is van a helye, ugyanis az intézményben található egy, az Aranyvonat történetét felidéző múzeumrész.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Labdarúgó-Eb: Németország most egységesen arra vár, hogy lesz-e újabb nyári mese

Labdarúgó-Eb: Németország most egységesen arra vár, hogy lesz-e újabb "nyári mese"

Kis túlzással több szó esik a 2006-os németországi labdarúgó-világbajnokságról, mint a pénteken kezdődő Európa-bajnokságról. Mindez nem az előkészületeknek róható fel, hanem sokkal inkább az országos hangulatnak, amely az európai futball legnagyobb szabású rendezvényét kíséri. Nem a szurkolók változtak meg, hanem Németország, Európa és a világ.

Vitézy Dávid: visszahívott Karácsony Gergely, és elnézést kért

Karácsony Gergely elnézést kért kiszivárgott mondataiért, miszerint lapáttal fogja agyonverni vetélytársát – közölte Vitézy Dávid Facebook-bejegyzésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.14. péntek, 18:00
Ch. Gáll András az Index főmunkatársa
Dénes Tamás az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 14. 06:52
×
×
×
×