eur:
392.88
usd:
362.62
bux:
72132.83
2024. július 8. hétfő Ellák
Lezárt urna az Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola, Szakgimnázium és Szakközépiskolában az országgyűlési képviselő-választáson 2018. április 8-án.
Nyitókép: Balogh Zoltán

Rekord: fél száz jelölt verseng hat képviselői helyért Tiszaburán

A legtöbb egyéni listás jelölt a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Tiszaburán indul az önkormányzati választáson, itt 51 egyéni listás jelöltet vettek nyilvántartásba a hat képviselői helyre.

A tízezer lakosnál kisebb településeken a jelölteket úgynevezett egyéni listán választják meg június 9-én, a választópolgárnak annyi szavazata van, ahány fős képviselő-testületet kell választani.

A „rekorder” a Nemzeti Választási Iroda hivatalos tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu péntek reggeli adatai szerint a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Tiszabura, ahol 51 jelöltet vettek nyilvántartásba. A Heves vármegyei Halmajugrán 46 jelölt verseng a hat képviselői helyért, a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Nagykállón pedig 42 a nyolc képviselői helyért.

Az NVI péntek reggeli adatai szerint Kunmadarason 39, Szendrőládon 37, Alsószentmártonban és Kunhegyesen 36-36, Kázsmárkon és Nyírmadán 35-35 jelölt indul.

Összesen 26 olyan település van, ahol 30, vagy annál több egyéni listás jelölt indul a képviselő-választáson.

Öt évvel ezelőtt a legtöbb egyéni listás jelölt, 49, a Békés vármegyei Kunágotán indult.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Meglepetésszerű eredmény született a magas részvétellel lezajlott francia nemzetgyűlési választások második fordulójában. Bár szinte minden felmérés a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés győzelmét jósolta, az exit pollok szerint a baloldali pártok összefogása, az Új Népfront szerezte meg a legtöbb mandátumot, második helyre pedig az Emmanuel Macron elnök mögötti centrista Együtt formáció futott be. Úgy néz ki, a „republikánus front”, vagyis a baloldali és centrista jelöltek egymás javára történő visszalépése működött, és ezzel sokadszorra sikerült megakadályozni a szélsőjobboldal győzelmét. Az exit pollok alapján becsülhető erőviszonyok ugyanakkor azt mutatják, az abszolút többség senkinek nem lesz meg, ami bizonytalan helyzetet idézhet elő Franciaországban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×