eur:
385.49
usd:
355.11
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita
Close up of womans hand typing on computer keyboard in the dark against colourful bokeh in background, working late on laptop at home
Nyitókép: d3sign/Getty Images

Mobilba költözik a személyi igazolvány

Szeptembertől lesz használható a digitális személyi igazolvány. Az alkalmazás május 18-tól tölthető le.

Minden fontos adatunk beköltözik a mobilunkba a Digitális Állampolgárság Program keretében. Ez megkönnyíti az ügyintézést, sok helyen már személyesen sem kell megjelenni. Hamarosan letölthető lesz a mobilalkalmazás, amelynek birtokában egy kormányablakban történő ügyintézés után bárki felkerülhet egy várólistára, ami alapján aktiválhatja a digitális állampolgárságot - írja a divany.hu.

Azoknak a dolgainknak a többségét, melyek intézéséhez eddig meg kellett jelenni valamilyen állami hivatalban, már virtuálisan is elintézhető, emellett t az állam felé szükséges fizetnivalónkat is lehet rendezni a központi mobilalkalmazáson keresztül.

A Digitális Állampolgárság Programban az életesemény alapú ügyeiket, valamint az e-Papír típusú dolgokat lehet elintézni. Az életesemény alapúhoz tartozik például a két leggyakoribb: a születéssel és az autóátírással kapcsolatos ügyek. Ezek már biztos, hogy idén elérhetővé válnak a fejlesztésben, a többit a későbbiek során kapcsolják hozzá. A program ugyanis még nem végleges, úgy tervezik, hogy 2026 végére szinte minden közigazgatást érintő ügyet elintézhetünk online.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×