eur:
385.83
usd:
355.48
bux:
68912.81
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia
Morning sun rays falling on forest road, Ashdown Forest, Sussex, England
Nyitókép: James Warwick / Getty Images

Szörnyű betegség támadta meg a cseszneki szerpentin fáit

Eltűnt az erdő a 82-es főút cseszneki elágazóhoz közeli szakaszán.

A veol.hu. - az egyik olvasójuk észrevétele nyomán - a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nél érdeklődött: miért kellett kivágni az amúgy rendkívül szép erdős útszakasz fáit? A társaság azt közölte, hogy a 82-es főút kérdéses szakasza mellett magántulajdonú, úgynevezett üzemtervezett erdő található, tehát a fakitermelési munkákkal érintett erdőrészletek nem társaság kezelésében vannak.

Azt is tudatták, hogy ,,a földrészletre bejegyzett erdőgazdálkodó érvényes erdőterv birtokában, az erdőtervben előírt fahasználati módokat végzett erdészeti szakszemélyzet iránymutatása mellett". A fakitermelési munkák során a jogosult erdészeti szakszemélyzet a területen a közúti gépjárműforgalmat veszélyeztető fák kivágását is elvégeztette.

A forgalomra veszélyes fák zömét az úgynevezett kőrispusztulás érintette.

Ez a betegség sajnálatos módon a magas kőrisegyedek gyökérzetének, lombkoronájának visszafejlődését okozza. A pusztuló, legyengülő fák kiszámíthatatlan módon, nagyobb széllökések alkalmával gyakrabban, de akár maguktól is kidőlnek. A kőrispusztulás a gyökerek felől tőkorhadást is okoz, viszont a törzsön és a lombkoronán a gyökérzet korhadására utaló jel csupán külső szemrevételezéssel nem észlelhető – áll a szerkesztőségünkbe eljuttatott tájékoztatásban.

Címképünk illusztráció

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.15. szerda, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×