eur:
394.5
usd:
365.2
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Az április 8-i országgyűlési választásra leadott levélszavazatokat tartalmazó urna a kolozsvári főkonzulátuson 2018. március 26-án. Ettől a naptól és csak személyesen vehetik át a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok a szavazási levélcsomagjaikat a kijelölt külképviseleteken. A 118 külképviselet közül csak a 12 kijelölt külképviseleteken (Belgrád, Beregszász, Bukarest, Csíkszereda, Kassa, Kolozsvár, Pozsony, Szabadka, Ungvár, Eszék, Kijev, Lendva) lehet átvenni a szavazási levélcsomagot. Lehetőség van arra, hogy a szavazólap és a nyilatkozat kitöltése után a választópolgár a külképviseleten leadja szavazatát. A levélben szavazók csak országos pártlistára szavazhatnak.
Nyitókép: Biró István

Csütörtöktől lehet beadni a választási kérelmeket

Csütörtöktől lehet a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásához kapcsolódó, a szavazóköri névjegyzékkel összefüggő kérelmeket benyújtani a választási irodáknál.

A jogszabály szerint a szavazás kiírásának időpontjától függetlenül csak a szavazást megelőző 66. naptól – a június 9-ei választás esetében április 4-étől – lehet az átjelentkezésre, külképviseleti szavazásra jelentkezésre vagy a mozgóurna-igénylésre vonatkozó választási kérelmeket beadni.

A kérelmek legegyszerűbben és legbiztosabban a valasztas.hu oldalon nyújthatók be online azonosítással, vagyis ügyfélkapuval, telefonos azonosítással, elektronikus személyi igazolvánnyal vagy arcképes azonosítással. A kérelmek beadhatók személyesen is a helyi választási irodákban; ehhez nincs szükség nyomtatvány előzetes kitöltésére, csak a személyazonosságát igazoló érvényes okmányt kell a választónak magával vinnie. Kézbesítési meghatalmazott is leadhatja a kérelmet és át is veheti a választási iroda döntését. A mozgóurnával vagy a határon túli választók regisztrációjával kapcsolatos beadvány bármely helyi választási irodába beküldhető postai úton.

A kérelmeket a Nemzeti Választási Iroda (NVI) automatikus döntéshozatali eljárásban bírálja el, így az esetek többségében a választópolgárok már néhány másodpercen belül értesülhetnek a döntésről. Az NVI a döntést a választó tárhelyére küldi meg, de a kérelemben megadható más kézbesítési cím (e-mail vagy postacím) is. Akinek nincs tárhelye és más elérhetőséget sem ad meg, a lakcímére, postán kézbesítik a döntést.

Bizonyos kérelmeket a választás kiírásától függetlenül, folyamatosan be lehet nyújtani. Ilyen például a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok választási regisztrációja, a személyes adatok kiadásának megtiltása, a fogyatékossággal élők szavazásának segítése iránti kérelem vagy más uniós tagállam polgárainak választói névjegyzékbe vétele az EP magyar tagjainak választására.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×