eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
V. Naszályi Márta (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), az I. kerület polgármestere sajtótájékoztatót tart a Fővárosi Közgyűlés ülése előtt a Városházán 2023. december13-án.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Elmarasztalta a képviselő-testület V. Naszályi Mártát

Fegyelmi eljárásban marasztalta el az I. kerület polgármesterét a budavári önkormányzat képviselő-testülete, mert álláspontjuk szerint V. Naszályi Márta súlyosan megszegte a tisztségéből eredő kötelezettségeit - jelentette be Varga Dániel független önkormányzati képviselő.

A kormánypárti többségű képviselő-testület szerdai döntése értelmében V. Naszályi Márta (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) illetményét a megbízatásának megszűnéséig - a jövőre esedékes helyhatósági választásokig - húsz százalékkal csökkentették.

A szavazáskor nyolcan szavaztak a polgármester elmarasztalása mellett, míg négyen a fegyelmi eljárás ellen - ismertette Varga Dániel.

A testület álláspontja szerint "a polgármester minden eszközzel igyekszik megakadályozni a képviselők munkáját, miközben a szándékos és nyilvánvaló törvénysértésektől sem riad vissza". Felhívták a figyelmet arra, hogy V. Naszályi Márta "törvényellenes gyakorlata miatt" az önkormányzat felügyeletét ellátó Fővárosi Kormányhivatal már több alkalommal törvényességi felhívást tett a polgármesternek és a kerület jegyzőjének, az emiatt kiszabott bírságok összege már milliós nagyságrendű.

A fegyelmi eljárást kezdeményező képviselők harminc kifogásolt esetre hivatkoztak.

Varga Dániel közölte: V. Naszályi Márta részt vett a képviselő-testület szerdai ülésén, de személyesen nem reagált az elhangzottakra, a képviselőkkel ügyvédje tárgyalt.

Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén a napirend előtti felszólalásokat követően szünetet rendelt el, majd több ellenzéki polgármesterrel együtt az I. kerületbe ment, hogy V. Naszályi Mártát a szolidaritásukról biztosítsák.

Kovács Péter (Fidesz-KDNP), a XVI. kerület polgármestere a Fidesz fővárosi szervezetének Facebook-oldalára szerdán feltöltött videóban felháborítónak nevezte, hogy Karácsony Gergely főpolgármester a munka helyett a pártpolitikát választotta és faképnél hagyta a Fővárosi Közgyűlést.

Hozzátette: a főpolgármesternek fontosabb volt "I. kerületi párttársának az ügyében" a látványos demonstráció, mint a közgyűlés ez évi utolsó ülésén az eltervezett munka folytatása.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×