eur:
393
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Nyitókép: Pixabay

Elkészült egy felmérés az eutanáziáról

A kétharmados többségnek jelen esetben semmi köze a pártpolitikai törésvonalakhoz.

Bő kétharmados többségben vannak a kegyes halált támogatók a Medián felmérése szerint – írta a Népszava.

A lap szerint egyötödnyien vannak azok, akik kizárólag a passzív eutanáziával értenek egyet – vagyis amikor a reménytelen esetekben az orvos szünteti meg az élet fenntartásához szükséges kezelést. Ha politikai alapon vizsgáljuk a kutatási eredményeket, akkor a kormánypárti szavazók 38 százaléka támogatja az eutanázia lehetőségét, 16 százalékuk a passzív formát, 30 százalék pedig elutasítja. Az ellenzéki szavazók körében az aktív eutanáziát 59 százalék, a passzívat pedig 19 százalék támogatja, míg 12 százalék elutasító - teszik hozzá.

Mint írják, arra is fény derült, hogy a kérdés megítélése inkább valláserkölcsi állásfoglalásnak tűnik, hiszen mind a vallásos (egyház tanításait követők), mind a „maguk módján vallásosak” körében kisebbségben van a kegyes halál támogatottsága.

Az elfogadók között túlnyomó többségben vannak a nem vallásos válaszadók.

Az eutanázia ügye annak kapcsán került ismét a társadalmi érdeklődés fúkuszába, hogy a gyógyíthatatlan betegségben, ALS-ben szenvedő Karsai Dániel ügyvéd beadvánnyal kereste meg az Emberi Jogok Európai Bíróságát, mivel szeretne dönteni arról, miként is érjen véget saját élete.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×