eur:
394.99
usd:
367.79
bux:
71586.1
2024. július 2. kedd Ottó
A Fővárosi Vízművek Zrt. munkatársa egy új vízórát tart a kezében, amikor vízóracserét végez egy társasház pincéjében, Budapest VIII. kerületében.
Nyitókép: MTI Fotó: Marjai János

Törvényt módosítanak vízdíjügyben

A jövő héten fogadhatja el az Országgyűlés a víziközmű-törvény módosítását, amely megteremti a lehetőséget a nem lakossági felhasználók esetében az eltérő vízdíj alkalmazására - közölte a törvényalkotási bizottság ülése után V. Németh Zsolt, az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára.

Kiemelte: évek óta vita zajlik a rezsicsökkentésről; a kormány végig az intézkedés megvédésén dolgozott, míg az ellenzék "feleslegesnek, sőt kifejezetten károsnak tartotta" azt.

Hozzátette: a napokban szintet lépett ez a vita, mivel Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere "megfenyegette, sőt zsarolta a kormányzatot, illetve az agglomerációban lévő településeket" azzal, hogy ha nem sikerül díjemelést elérnie, akkor egyoldalúan felmondja a vízátadásra vonatkozó szerződéseket, így a főváros körül lévő települések nem jutnak hozzá a budapesti szolgáltató által kitermelt vízhez.

Erre reagálni kellett, így a kormányzat támogatta a törvényalkotási bizottság kormánypárti tagjai által benyújtott módosító javaslatot, hogy törvényben tiltsák meg, hogy ezt bárki megtehesse, hiszen az egészséges ivóvízhez való hozzájutás alapjog - jelentette ki V. Németh Zsolt.

Az államtitkár elmondta, hogy

Karácsony és az ellenzék vízdíj-emelést kényszerített ki

a nem lakossági fogyasztók esetében. Kiemelte: a kormányzat továbbra is fenn fogja tartani a víz- és csatornadíjak rezsivédelmét a lakossági szektorban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 11:39
×
×
×
×