eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Sírszobor Salgótarjánban, a régi központi temetőben mindenszentek ünnepe és halottak napja előtt, 2022. október 30-án. Mindenszentek ünnepe a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestantizmus az elhunytakról emlékezik meg november 1-jén. Az ezt követő halottak napja fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való általános megemlékezés napjává, ezekben a napokban gyertyát, mécsest gyújtunk elhunyt szeretteink emlékére.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Jelentős változások a fővárosi temetőknél

Mindenszentek és halottak napja miatt hosszabb nyitvatartással várják a megemlékezőket a jövő héten a fővárosi temetők. Budapesten a sírkertek hétfőn és kedden reggel 7 órától este 8-ig, szerdán és csütörtökön reggel fél 8-tól este 8-ig lesznek nyitva; a temetők környékén fokozott rendőri jelenlétre lehet számítani.

Közös kegyeleti megemlékezést tartanak a Rákoskeresztúri új köztemető szóróparcellájánál kedd délután 5 órától, a Farkasréti temetőben pedig szerda délután 5 órától – közölte a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt.

Keddtől november 2-ig a temetőkbe gépjárművel tilos behajtani.

Kivétel ez alól a Rákoskeresztúri új köztemető, ahova – a temetői forgalomtól és telítettségétől függően – október 31-én reggel 7 órától november 2-án este 8 óráig díjmentesen lehet gépjárművel behajtani.

A Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) arra kéri az idős, vagy mozgásukban korlátozott látogatókat, hogy ezeken a napokon inkább a kisebb forgalmú, délelőtti órákban keressék fel a temetőket.

A biztonságos temetőlátogatás, valamint a forgalom zavartalan lebonyolítása érdekében a BTI a temetőkben megerősített rendészeti szolgálatot biztosít, illetve a kerületi rendőrségi egységek, közterület-felügyelők és a polgárőrség tagjai is járőröznek a forgalmas napokon.

A polgárőrség – együttműködésben a rendőrséggel és az önkormányzatokkal – a települési sajátosságok figyelembevételével, fokozott és folyamatos járőrszolgálatot lát el ezekben a napokban a temetők közelében lévő közterületeken.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) többnyire a mécsesek, gyertyák gyújtásából eredő, a temetőkben vagy lakásokban keletkező tüzek megelőzésére figyelmeztetett, emlékeztetve arra, hogy tavaly 98 alkalommal keletkezett tűz temetőkben vagy azok környékén.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a mécsesek, gyertyák otthoni meggyújtása lakástűzhöz is vezethet, ha azokat felügyelet nélkül hagyják, illetve túl közel teszik valamilyen éghető anyaghoz.

A mindenszentek és halottak napja miatt

ideiglenes forgalomkorlátozások vannak érvényben péntektől november 3-ig a fővárosi temetők környékén.

A BKK járatai október 29-én a munkaszüneti napi, 30-án és 31-én a tanszüneti munkanapi, november 1-jén pedig az ünnepnapi menetrendjük szerint közlekednek, de a temetőket érintő bizonyos vonalakon ezekben a napokban is sűrűbben vagy nagyobb befogadóképességgel járnak.

A rendőrség azt közölte, hogy idén is megkülönböztetett figyelmet fordítanak az ünnep nyugalmát veszélyeztető bűncselekmények és közlekedési balesetek megelőzésére, és fokozott óvatosságot kérnek a temetőkbe látogatóktól.

Azt írták, a korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a temetők környékén ilyenkor gyakrabban fordulnak elő gépkocsifeltörések, kerékpárlopások, illetve gyakran lopnak el a sírokról virágot, koszorút, esetleg őrizetlenül hagyott táskát. Ebben az időszakban zsúfoltabbak lehetnek a tömegközlekedési eszközök, amelyeken különösen figyelni kell a zseblopások elkerülésére.

A közúti forgalom ezekben a napokban a többszörösére nőhet, ezért a rendőrség azt kéri, mindenki induljon el időben és tájékozódjon az esetleges forgalomkorlátozásokról, terelésekről.

November 1-je mindenszentek ünnepe, november 2-a pedig a halottak napja a keresztény világban.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×